28
April

U Innsbrucku odata počast bh. vojnicima koji su poginuli u Prvom svjetskom ratu

Published in Svijet

U subotu, 20.aprila organizovana je posjeta vojnom groblju u Innsbrucku, u kojem leže i bosanskohercegovački vojnici iz Prvog svjetskog rata. Tom prilikom položen je vijenac palim bosanskohercegovačkim vojnicima.


Svečanosti su prisustvovali od austrijskih zvaničnika: Franz Fischler, raniji evropski komesar i Manfred Hotter, predsjednik Crnog Krsta za Tirol. Onda, iz Njemačke Azim Čaušević, predsjednik BADD. Iz Beča, Siradj Duhan, predsjednik BADEU, Davul Ljuhar, počasni konzul BiH u Austriji, Alen Suljagić, potpredsjednik BADA. Iz Innsbrucka su prisustvovali Mato Dominković i Nedeljko Vučković, članovi BADA i BADEU.

 

Raniji EU komesar Dr. Fischler, koji je i član komiteta podrške razvoju bosanske nacionalne manjine u Austriji, nakon svečanosti, naglasio je da će i dalje podržavati naše projekte koji imaju karakter podrške razvoju dobrih odnosa među narodima.

 

Govor predsjednika BADA/BADEU :

 

"Vojno groblje Amras u Innsbrucku nije samo mjesto sjećanja na one koji ovdje leže, već i simbol povezanosti nacija. Danas želimo se mi, pripadnici bosanske nacionalna manjine u Austriji, sjetiti naših predaka koji su dali život za zajedničku domovinu.

 

Prvi svjetski rat bio je vrijeme nemjerljivih žrtava i neizrecivog bola. Ljudi iz cijelog svijeta bili su uvučeni u konflikt boreći se za svoje zemlje. Među njima i veliki broj hrabrih vojnika iz Bosne i Hercegovine.

 

Budućnost će nam omogućiti bolji i razumljiviji zajednički život ukoliko poznajemo istoriju i iz nje izvučemo pravu pouku. Ovdje ne želimo da govorimo o junačkim podvizima, već da se podsjetimo da je praštanje dio života koji nam omogućava da gradimo bolju budućnost.

 

Pošto postoje različite istine, zavisno od toga sa koje strane rijeke je posmatramo, naš zadatak je da pronađemo zajednički nazivnik istorije sa kojim svi mogu da žive.

 

Prije svega je važno pronaći put kako ne bi došlo do ratnih dejstava.

 

Ako nastaje tuk na utuk radi razbijenog prozora; ako je prva pomisao odgovoriti komšiji razbijanjem njegovog prozora, nastaje jedna spirala koja nas vuče na dolje. Ukoliko pak se postavi pitanje zašto je komšija razbio moj prozor, odnosno kako se može prozor popraviti, već smo na boljem putu. Međutim, najbolji put je njegovati komšijske odnose tako da uopšte ne dođe do razbijanja prozora na bilo kojoj strani.

 

Zbog toga smo danas ovdje, da se na ovom mjestu vratimo sebi i zajedno kreiramo našu budućnost.

 

Neka bosanska nacionalna manjina u Austriji da svoj doprinos tom putu", kazao je predsjednik Bosanskog Akademskog Društva u Austriji i EU Siradj Duhan.

 

Istočna Bosna