17
Avgust

U Austriji postoji posebna operacija koja istražuje kriminalne veze i bande iz zemalja bivše Jugoslavije

Published in BiH
Zahvaljujući međunarodnoj saradnji i operaciji u okviru "Alpha Pannonia", akciji koju su osnovale austrijske policijske agencije, otkriveno je da kriminalne organizacije koje potiču iz zemalja članica bivše Jugoslavije zajedno radne, a u okviru iste ove operacije razotkriven je Izet Beganović, koji je ranije ove sedmice uhapšen u Banjoj Luci. 
 
Radna grupa "Alpha Pannonia" osnovana je kao saradnja između Federalnog ureda kriminalističke policije (BK) i Državnih ureda kriminalističke policije (LKA) 2020. godine. 
 
Od tada su razbijene najmanje četiri kriminalne grupe, rasvijetljeno naručeno ubistvo i zaplijenjeno oko 500 kilograma droge. Na zadnjem sjedištu automobila otkriveno je i 4,5 kilograma eksploziva, uključujući detonator. 
 
"Borba protiv organiziranog kriminala je često više od 60 posto borba protiv kriminala povezanog s drogom", rekao je direktor Federalnog ureda kriminalističke policije Andreas Holzer novinarima u srijedu. U toku četiri linije istrage bilo je 73 hapšenja iz nekoliko balkanskih zemalja, ali prema Holzeru, veze su se proširile na Tursku, Slovačku, Češku i Njemačku. Većina počinilaca je već osuđena. 
 
Samo u ovoj operaciji do sada je bilo 32 hapšenja, rekao je šef Štajerske Državne kriminalističke policije Rene Kornberger. 
 
Kako prenosi austrijski Orf, ovom linijom istrage razjašnjeno je i naručeno ubistvo koje je već izvršeno u Budvi 2015. godine. Priča se odnosila na rat dva klana iz Kotora, škaljarskoj i kavačkog. U decembru 2018. krvavi trag ovog spora - u vezi s tim je do sada počinjeno oko 70 ubistava - protegao se čak i do centra Beča ubistvom ispred restorana Figlmüller, u kojem je upucan 32-godišnjak. 
 
U Budvi je vodeći pripadnik škaljarskog klana, koji je držao restoran u luci, upucan snajperskom puškom sa lučkog zida od strane unajmljenog ubice iz kavačkog klana. Pošto je ubica bio uznemiren, ostavio je čaure. DNK tragovi doveli su do jednog bh. državljanina koji je, potom, uhapšen na području Gratza. On je u Južnoj Africi boravio godinu dana prije zločina, kao i mnogi plaćenici iz balkanskih država koji tamo organiziraju ili ponekad završavaju snajpersku obuku, rekao je istražitelj Styrian AG Erich Schnedl. 
 
Akcija "Alfa" MUP-a RS-a 
 
Ranije ove sedmice policijski službenici Uprave za organizovani i teški kriminalitet Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske u saradnji s policijskim službenicima Brčko Distrikta realizovali su operativnu akciju kodnog naziva "Alfa". Sve aktivnosti koje su provedene u okviru ove akcije rezultat su višegodišnje međunarodne istrage MUP-a Republike Srpske, Tužilaštva BiH, EUROPOL-a i istražnih organa Republike Austrije i Češke. 
 
Po naredbi Tužilaštva BiH, u navedenoj akciji u predmetu organizovanog kriminala visokog nivoa, lišeni su slobode Izet Beganović, Adnan Kelecija i Sadik Kevrić. Tužilaštvo je saopćilo da su korišteni i dokazi iz kriptovanih aplikacija.
Last modified on subota, 17 Avgust 2024 17:15

Istočna Bosna