15
Maj

Penzioneri jednoglasni: Ili će im Vlada FBiH isplatiti šta traže ili će se suočiti sa masovnim protestima

Published in BiH

U Sarajevu je danas održana Skupština Saveza udruženja penzionera Federacije na kojoj je 65 delegata bilo jednoglasno u zaključcima, tačnije, zahtjevima prema Vladi Federacije Bosne i Hercegovine. Penzioneri najprije traže povećanje penzija kao i jednokratnu pomoć od po 100 i 200 KM.


Ukoliko Vlada FBiH ne ispuni barem glavne zahtjve, slijede masovni protesti u cijeloj Federaciji BiH.

 

- Skupština je trajala blizu četiri sata i svi smo jedinstvenog stava. Tražimo za 10 posto povećanje penzija od decembra 2023. godine. Isplaćeno nam je 6,55 posto, ostaje još 3,5 posto. Tražimo jednokratnu pomoć od po 200 KM za penzionere čije su penzije do 1.000 KM i po 100 KM za one čije su penzije više od 1.000 KM. Tražimo i izmjene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, da se penzije usklađuju prema prosječnom ličnom dohotku u FBiH i potrošačkoj korpi, a ne kako je sada slučaj, prema rastu bruto domaćeg proizvoda i indeksa potrošačkih cijena - govori za Faktor Mustafa Trakić, član Upravnog odbora Saveza udruženja penzionera FBiH.

 

Kaže da usvojeni zahtjevi odmah idu prema Vladi FBiH, Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike.

 

- U narednom periodu uslijedit će potpisivanje peticije među penzionerima o danas donesenim zaključcima, a koja će se po završetku proslijediti Vladi FBiH. Ukoliko i nakon toga ne bude odgovora vlasti, uslijedit će protesti upozorenja pred Vladom FBiH u Sarajevu na kojima će biti članovi upravnih odbora iz udruženja penzionera. Ako se i na to ogluši Vlada, u septembru idemo sa masovnim protestima u cijeloj Federaciji

- poručio je Trakić i dodao:


- Današnjoj Skupštini prisustvovao je federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić kao i direktor Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje. Čuli su naše zahtjeve.


Trakić govori da je za 21. maj zakazan sastanak predstavnika penzionera iz FBiH sa resornim ministrom Adnanom Delićem.

 

Istočna Bosna