07
Maj

Tragičan ishod akcije u Mramoru: Iz jame izvučeno beživotno tijelo rudara

Published in BiH

Spasilačka akcija u Rudniku lignita u Mramoru kod Tuzle nažalost je okončana tragično, s obzirom da je iz unutrašnjosti izvučeno beživotno tijelo rudara Asima Šehanovića.


Nekoliko spasilačkih timova neprekidno su proteklih dana radili na uklanjanju nanosa zemlje i uglja koji su zatrpali dio jame mramorskog rudnika, kako bi došli do svog kolege koji je u petak ujutro ostao zatrpan na dubini od 170 metara.

 

I pored svih nadanja, akcija je završila tragičnim ishodom, s obzirom na to da su spasioci u jamskoj prostoriji nakon uklanjanja nanosa pronašli beživotno tijelo kolege Asima Šehanovića, inače prvog kopača.

 

Učesnici akcije spašavanja u proteklim danima su prošli kroz veoma rizične aktivnosti, a nadljudskim naporima su pokušavali doći do rudara.

 

Kompleksnosti cjelokupne situacije dodatno su doprinosila konstantna stvaranja novih nanosa uglja i zemlje. Zbog toga su spasioci u ponedjeljak promijenili metodu proboja, koristeći posebne podgrade.

 

Na kraju podsjetimo da je do ove rudarske nesreće došlo usljed naglog oslobađanja pritiska, odnosno obrušavanja mase koja je rudara živog zatrpala.

Istočna Bosna