04
Januar

Majke Srebrenice kod reisa: Islamska zajednica je naša duša, naš temelj

Published in BiH

Reisul-ulemu Islamske zajednice u Bosni i Hecegovini danas su posjetile predstavnice Udruženja „Pokret majke enklava Srebenica i Žepa“ Munira Subašić i Kada Hotić i predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović.

 

Sastanku je prisustvovao i direktor Uprave za vanjske poslove i dijasporu Muhamed Jusić.

 

Ovom prilikom oni su reisul-ulemu informirali o aktivnostima u protekloj godini, kao i budućim aktivnostima. Također, ukazano je na probleme s kojima se porodice žrtava genocida suočavaju u Bosni i Hercegovini.

 

„Željeli smo sublimirati proteklu godinu, informirati reisul-ulemu o našim aktivnostima, dobiti savjete šta raditi dalje, kako se nositi sa sve težim problemima koji pritišću Bosnu i Hercegovinu, a posebno žrtve genocida, imajući u vidu kako se vode procesi. Željeli smo i reisul-ulemi predstaviti našu novu knjigu, koju smo izdali u saradnji sa majkama Srebrenice, o devet presuda Međunarodnog krivičnog suda, koje govore o agresiji Republike Hrvatske i Republike Srbije na Bosnu i Hercegovinu. Nama Islamska zajednica, na čelu sa uvaženim reisul-ulemom, puno znači, a zajedno možemo izdejstvovati mnoge pobjede, vjerujemo da ćemo nastaviti našu saradnju“, izjavio je Tahirović.

 

Još jednom su ukazali na veliki doprinos Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

 

„Mi uvijek imamo podršku od Islamske zajednice, a posebno od reisul-uleme. On je bio uključen od početka, poslije 1995. godine, kao muftija tuzlanski, s nama je radio, pomogao nam je u svim preprekama, omogućio nam je mnoge stvari. Islamska zajednica je naša duša, naš temelj. Mi pripadamo Islamskoj zajednici i moramo je čuvati ko oči u glavi“, naglasila je Subašić.

 

Reisul-ulema je ovom prilikom iskazao podršku u njihovoj borbi za istinu i pravdu.

Istočna Bosna