09
Juli

Tabuti sa posmrtnim ostacima žrtava genocida ispraćeni iz Visokog

Published in BiH

Iz prostorija Gradska groblja Visoko jutros su ispraćeni tabuti s posmrtnim ostacima 30 žrtava genocida počinjenog u ljeto 1995. godine na području Srebrenice.

 

Porodice žrtava i građani, učenjem Jasina i Fatihe, postavljanjem cijeća na kamione s tabutima, odali su počast nedužnim žrtvama koje će 11. jula u Potočarima naći svoj konačni smiraj.

 

Kolona sa tabutima kratko će se zaustaviti u Ilijašu, Vogošći, Sarajevu i Srebrenici, do Potočara, gdje će biti ukopani.

 

Na kolektivnoj dženazi 11. jula u Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari ove godine će biti ukopani posmrtni ostaci 30 žrtava genocida počinjenog u Srebrenici u ljeto 1995. godine.

 

Najmlađa žrtva je petnaestogodišnji dječak Elvir Salčinović, a osim njega, bit će ukopani posmrtni ostaci još tri maloljetnika - šesnaestogodišnji dječaci Mustafa Mekanić i Esed Klempić, te Semir Đozić koji je imao 17 godina.

 

Najstarija žrtva je Nezir Muminović, koji je imao 65 godina.

 

Dan kada će u dolini bijelih nišana svoj konačni smiraj naći 30 žrtava genocida, u Federaciji BiH je odlukom Vlade FBiH proglašen Danom žalosti.

Last modified on nedjelja, 09 Juli 2023 12:11

Istočna Bosna