Devušićeva se u najvrelijoj direktorskoj fotelji u RS zadržala samo tridesetak dana, ali je isto kao njen prethodnik Vladimir Janković podnijela ostavku, jer nije mogla da se nosi sa pritiskom u vezi sa (ne)objavljivanjem odluka OHR-a, javlja Capital.ba.

 

Pritisak na direktora Službenog glasnika RS, koji je ujedno i glavni i odgovorni urednik ovog glasila u međuvremenu je pojačan, jer je Christian Schmidt nametnuo izmjene Krivičnog zakona BiH kojima se za neobjavljivanje odluka OHR-a predviđa zatvorska kazna od šest mjeseci do čak pet godina.

 

Predsjednik Srpske Milorad Dodik juče je potpisao Ukaz o proglašenju Zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa Republike Srpske koji je Narodna skupština RS usvojila na 7. posebnoj sjednici održanoj 21. juna 2023. godine i uputio na objavljivanje u Službeni glasnik. Tim zakonom za koji su glasala 54 zastupnika prestaje obaveza objavljivanja odluka OHR-a u Službenom glasniku RS. 

 

Podsjećamo, bivši v.d. direktora Službenog glasnika Vladimir Janković koji je na tu funkciju imenovan 4. maja umjesto penzionisanog Manojla Zrnića, poslije samo dvadesetak dana podnio je neopozivu ostavku. Janković je bio pod pritiskom aktuelne vlasti u RS da ne objavljuje odluku Chsristiana Schmidta od 27. aprila kojom se nameću izmjene i dopune Krivičnog zakonika RS. Tim izmjenama definirano je novo krivično djelo "podmićivanje na izborima i u službi koja se finansira iz javnih sredstava".

 

U međuvremenu je Narodna skupština RS na sedmoj posebnoj sjednici usvojila izmjene Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa Republike Srpske kojima je prestala obaveza objavljivanja odluka OHR-a u Službenom glasniku RS. NSRS je na sljedećoj posebnoj sjednici donijela i Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH.

 

Christian Schmidt je 1. jula donio odluke o sprečavanju stupanja na snagu ta dva zakona, kao i izmjene Krivičnog zakona BiH prema kojima se za neprovođenje odluka visokog predstavnika predviđa zatvorska kazna od šest mjeseci do pet godina.