08
Juli

Schmidt o Dodikovim potezima: Ne znam koje droge koristi, ali živi u svijetu snova

Published in BiH

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt također boravi u Dubrovniku gdje učestvuje u "Dubrovnik forumu" na kojem se razgovara i o budućnosti Zapadnog Balkana na putu ka Evropskoj uniji.

 

Komentirajući situaciju u Bosni i Hercegovini, Schmidt je rekao kako postoji napredak na državnom nivou te da su usvojene neke važne odluke, ali da cijeli rad otežava ponašanja pojedinih političara, a naročito Milorada Dodika.

 

"Mislim da možemo napraviti pozitivnu promjenu u BiH. Dodik ide sve dalje i dalje. Ne znam koje droge koristi, ali čini se da je to droga ponosa koja mu ne daje moć prosuđivanja političke realnosti. Moramo čuvati Dejtonski mirovni sporazum ne samo živim već kao osnovu za unapređenje na putu ka EU integracijama. Ovdje je stvar stvaranja okruženja za mlade gdje oni žele ostati, živjeti i imati odgovore na neka pitanja", rekao je Schmidt.

 

Poručio je i kako Dodik svojim potezima agresivno testira Dejtonski sporazum.

 

" Moram reći da živi u svijetu snova. Neće biti popuštanja u kršenju Dejtonskog mirovnog sporazuma. 'Ubijanje' Ustavnog suda, koji je jedna od najvažnijih institucija u državi, neće biti prihvaćeno. Nadam se da razumije da ima šansu da pokaže da je konstruktivan i nadam se da će to pokazati u narednim sedmicama", ističe visoki predstavnik.

 

Kada je riječ o odlukama koje je donio, visoki predstavnik je objasnio kako je bio primoran na takvo djelovanje.

 

"Morao sam uraditi to. Da sam prihvatio da neko ne prihvata odluke suda, to bi ugrozilo obične ljude. Milorad Dodik pokušava transformisati RS u Pridnjestrovlje. Nećemo to dozvoliti i računam na podršku, ne samo međunarodne zajednice, već susjednih zemalja. Boravak u Dubrovniku me zbog toga ohrabruje", rekao je Schmidt.

 

Na kraju, osvrnuo se i na nastavak iskorištavanja svojih ovlasti kao visokog predstavnika.

 

"Postoje i drugi alati o kojima se razgovara. Nisam od onih koji najavljuje, a ne djeluje. Isto tako, ponekada ne najavljujem, a djelujem. Nekada u BiH morate koristiti i druge mehanizme zbog specifične situacije", zaključio je visoki predstavnik Christian Schmidt.

 

Istočna Bosna