Ukupno 89 konjanika različitih starosnih dobi, odjeveni u tradicionalnu nošnju, nakon učenja odlomaka iz Kur'ana i dove, koju je proučio Džemail ef. Ibranović, krenuli su ka najvećem dovištu muslimana u Evropi, Ajvaz-dedinoj stijeni u Pruscu.

 

Očuvanje tradicije

 

Konjanike su prigodnim obraćanjima ispratili muftija travnički Ahmed ef. Adilović, načelnik Općine Travnik Kenan Dautović, predsjednik Organizacionog odbora ovogodišnje manifestacije Emir Pajić, imami i mnogobrojni građani.

 

 
 

Muftija Adilović je podsjetio da "naš dobri bošnjački narod gaji ovu tradiciju preko 500 godina", ukazavši na značaj očuvanja tradicije i identiteta jednog naroda.

 

Muftija Ahmed ef. Adilović je rekao da će današnjem defileu kroz Donji Vakuf, kao i sutrašnjoj centralnoj svečanosti prisustvovati ukupno 285 konjanika.

 

Konjanici odjeveni u tradicionalnu nošnju, učeći tekbire i ilahije, uz prve zrake sunca prošli su kroz malo mjesto Karaulu, dok su ih s prozora kuća i avlija ispraćali i sretan put poželjeli lokalni mještani.

 

Prolazak konjanika kroz selo i sveukupan prateći ambijent na trenutak je posmatrače mogao vratiti u neka minula vremena. Nekoliko mališana također je jutros na konjima krenulo ka Ajvatovici, što ukazuje da će ova tradicija biti nastavljena i u godinama koje slijede.

 

Euforija među mještanima

 

Rasim Gradinčić, ima 71 godinu, Ajvatovicu pohodi svake godine. Jutros je put Prusca u kočiji krenuo sa suprugom Đulsom.

 

- Kako se ide, ja idem, uvijek smo skupa. Nisam nikad izostao. Ne bih mogao da ne odem, nešto me vodi, godinu dana se spremam za ovo. To mi je uvijek na umu - rekao je.

 

Dženeta Pajić iz Karaule (23) po prvi put s konjicom pohodi Ajvatovicu, a kako je rekla za Anadoliju, ovo je porodična tradicija.

 

- Veliki događaj i doživljaj, u našoj kući se na mjesec dana ranije osjeti euforija, kao i u cijelom mjestu Karaula - kazala je Pajić.

 

Ernad Deljković ima 13 godina i kaže da se osjeća ponosnim.

 

Cjelokupni pohod konjanika doživljava emotivno, a danas je s njim konj "Kosan".

 

Mjesto susreta hiljada ljudi

 

U nedjelju ujutro konjanici će tradicionalno krenuti ispred Handanagine džamije u Pruscu prema Ajvaz-dedinoj stijeni. Nakon toga bit će prozvani i bajraktari. Nakon prolaska kroz stijenu i učenja dove, na platou Ajvatovice bit će održan svečani program manifestacije.

 

Ajvatovica je najveće dovište muslimana u Evropi i jedno od najstarijih u BiH. Duboko je ukorijenjena u identitet Bošnjaka. Smještena je u podnožju planine Šuljage i udaljena sedam kilometara od starog grada Prusca. Ajvatovica je specifičnost bosanskih muslimana, jer ima autohtoni karakter.

 

Ne zna se pouzdano kada je prvi pohod Ajvatovici održan, ali se zna da je Ajvatovica dobila ime po Ajvaz-dedi, islamskom učenjaku i dervišu koji je u 15. vijeku u Bosnu došao s prostora današnje Turkiye. Nakon 1947. godine održavanje Ajvatovice bilo je zabranjeno, a tradicija je obnovljena 1990. godine. Jubilarna, 500. manifestacija održana je u junu 2010. godine.

 

Ajvaz Dedo, derviš i islamski učenjak koji se u 15. vijeku nastanio na prostoru današnjeg Prusca, nakon dugotrajne suše u ovom mjestu, 40 dana i 40 noći učio je dovu moleći za vodu na stjenovitom predjelu iznad kasabe. Prema predanjima o Ajvaz-dedi, četrdesetu noć od dolaska na dovište, stijena se razdvojila, a iz nje je potekla voda, koju i danas posjetioci Ajvaz Dedine stijene imaju priliku okusiti.

 

Ajvatovica je danas mjesto susreta desetina hiljada muslimana iz BiH, regiona, Evrope i Azije.