29
Septembar

Prije 29 godina formiran Drugi korpus Armije RBiH: Dali tri narodna heroja i 452 "Zlatna ljiljana"

Published in BiH

Drugi korpus Armije Republike Bosne i Hercegovine formiran je 29. septembra 1992. godine, prije tačno 29 godina. Tim povodom u Bosanskom-kulturnom centru (BKC) u Tuzli održana je svečena akademija, kojoj je prethodila smotra nekadašnjih pripadnika Drugog korpusa i članova porodica poginulih boraca.

 

- Država BiH i ljudi koji je predstavljaju moraju cijeniti veterane rata u mjeri u kojoj su oni dali za ovu državu. Sistemski ta oblast nije najkvalitetnije uređena, ali na neki način to pokušavamo podići na viši nivo. Danas je vrlo bitno ukazivati na značaj Drugog korpusa Armije RBiH i potrebno je da svi znaju pravu istinu o svemu onome što se dešavalo tokom agresije na našu zemlju - rekao je Fahrudin Hasanović, predsjednik Organizacije ratnih vojnih invalida Tuzlanskog kantona.

 

Drugi korpus Armije RBiH branio je najveću teritoriju tokom agresije na našu zemlju, a kroz jedinice ove vojne formacije prošlo je 168.400 boraca. U zoni odgovornosti 2. korpusa oslobođeno je 1.297 kilometara kvadratnih teritorije, kao i prvi grad tokom agresija na BiH, Kalesija.

 

Jedinice Drugog korpusa u odbrani naše zemlje dale su 10.235 poginulih boraca i čak 452 nosioca najvećeg ratnog priznanja "Zlatni ljiljan" te trećinu heroja odbrambeno-oslobodilačkog rata, a to su Mehdin Hodžić, zvani Kapetan Senad, Hajrudin Mešić, zvani Kapetan Hajro i Nesib Malkić.

 

U sklopu obilježavanja 29. godina Drugog korpusa održana su sportska takmičenja u streljaštvu i šahu, a delegacija organizacionog odbora posjetila je Šehidsko mezarje "Kovači" i položila cvijeće na mezar prvog predsjednika RBiH Alije Izetbegovića. Također, upriličene su posjete mezarjima Memići u Kalesiji i Veljaci u Bratuncu, kao i Memorijalnom centru Potočari, spomen obilježju Husino, mezarju Rahić i centralnom spomen obilježju u Brčkom.

Istočna Bosna