06
Juni

Bliži se još jedna godišnjica genocida: Vapaj majki Srebrenice za brži pronalazak nestalih

Published in Istočna Bosna

Počele su pripreme obilježavanja još jedne godišnjice genocida u Srebrenici, a ovoga 11. jula vječni smiraj će zasad pronaći 25 žrtava. Bolne majke i dalje su nezadovoljne procesom ekshumacije i identifikacije žrtava te upućuju vapaj nadležnima.

 

Obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici će biti upriličeno i ovoga jula, a pripreme za kolektivni ukop u Memorijalnom centru u Potočarima su u toku, kao i aktivnosti koje su vezane za organiziranje Marša mira.

.

"Pripreme teku svojom predviđenom dinamikom, a u ovom vremenskom intervalu smo završili sve obaveze. Prema trenutnim podacima, 25 porodica je dalo saglasnost za ukop svojih najmilijih, međutim, to ne mora značiti da broj neće biti veći, jer osobe svakoga trenutka mogu promijeniti mišljenje i dati odobrenje za ukop", kazao je za Klix.ba Hamdija Fejzić, predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje godišnjice genocida.

 

U okviru 28. godišnjice obilježavanja protokolarnih odstupanja u odnosu na ranije godine ne bi trebalo biti. Nacrt cjelokupnog programa bi trebao biti usvojen 14. juna, dok bi 12 dana kasnije on trebao biti poznat javnosti u finalnoj formi.

 

Kao najveća aktivnost koja prethodi kolektivnoj dženazi u Potočarima je Marš mira, a pripreme za ovaj segment obilježavanja 28. godišnjice genocida su također u toku. Učesnici će se kretati trasom na relaciji Nezuk – Potočari te Žepa – Potočari, u zavisnosti sa kojeg dijela se priključuju koloni.

 

"Marš mira će organizacijski biti potpuno isti kao i ranijih godina, očekivanja su da ćemo i ove godine imati između četiri i pet hiljada učesnika. Prijave su otvorene, a trenutno nam se uglavnom prijavljuju organizovane grupe, s tim na sam dan polaska očekujemo povećanje broja individualnih prijava", ističe Fejzić, naglasivši da institucionalna podrška za sve događaje postoji i ove godine.

 

Ni 28 osam godina od genocida nisu pronađene sve žrtve, zbog toga su majke Srebrenice još jednom uputile vapaj za brži proces ekshumacije i identifikacije Bošnjaka. Za sporost najviše krive bh. politiku te Tužilaštvo BiH.

 

"Cijeli proces ide izuzetno sporo, a za to su najviše krive politike koje se vode u našoj zemlji, kao i nerad nadležnog tužilaštva. Institut za nestale osobe BiH u ovoj godini je trebao otvoriti dvije nove masovne grobnice, ali to se nije desilo. Vjerovatno će se i ovoga puta pozvati na elementarne nepogode i loš geografski izgled terena", kazala je za Klix.ba Nura Begović iz Udruženja Žene Srebrenice.

 

Bez obzira na sve, majke i dalje mole da se cijeli proces ubrza.

 

"Nadležne molimo da se okrenu svom poslu i da više ne dozvole da politika koči procese koji su davno trebali biti završeni. Godine prolaze, porodice su umorne, a veliki broj članova umire bez da dočeka da ukopa barem jednu kost od svojih najmilijih", navodi Begović.

 

U dolini bijelih nišana danas se nalaze posmrtni ostaci 6.721 žrtve koje su u proteklih 19 godina pronašle svoj vječni smiraj. Na drugim lokacijama, onako kako su to zahtijevali članovi njihovih porodica, nalaze se posmrtni ostaci 237 osoba.

Istočna Bosna