12
Oktobar

Zmajevi "preživjeli" Lviv: Remi sa Ukrajinom za novi korak ka baražu

Fudbalska A reprezentacija Bosne i Hercegovine "preživjela" je Lviv. Zmajevi su remizirali na gostovanju kod Ukrajine (1:1) i napravili novi korak ka baražu za Svjetsko prvenstvo 2022. godine u Kataru.

 

Domaći su imali veliku podršku, imali su i prednost od 15. minute, ali nisu uspjeli nanijeti poraz bh. timu.

 

Ukrajina je povela praktično iz prve ozbiljnije prilike. Viktor Tsygankov je probio lijevu stranu, oslobodio se Miroslava Stevanovića i sjajnom loptom kroz zadnju liniju Zmajeva uposlio Andriyja Yarmolenka, koji rutinski pogađa za veliko slavlje domaćih.

 

Devet minuta kasnije mogli su Ukrajinci do drugog gola. Sijevnula je kontra, Oleksandr Tymchyk je izašao sam pred Šehića, ali golman BiH brani njegov udarac.

 

Nedugo potom Tsygankov je iz izgledne prilike glavom šutirao pored gola. A onda se bude i Zmajevi.

 

Stevanović je sa desne strane uposlio Kolašinca koji iz izgledne prilike u dva navrata ne uspijeva zatrestio mrežu. Prvo je njegov udarac odbranio golman Ukrajine, a potom je i izblokiran. Stekao se dojam da je imao i boljih rješenja, da je mogao uposliti usamljenog Džeku...

 

Do odlaska na odmor imali smo još dvije velike prilike. Hadžiahmetovićev udarac odbranio je Pyatov, a u nastavku akcije izblokiran je Prevljak.

 

Na drugoj strani Tymchyk je šutirao pored gola nakon što je pogriješio Hadžikadunić.

 

Veliku priliku za Zmajeve propustio je Džeko u 69. minuti. Sjajno je šutirao, ali Pyatov još boljom paradom spašava gol Ukrajine.

 

Imao je i Prevljak dvije prilike u 75. minuti, ali promjene rezultata nije bilo. "Visio" je gol u zraku, a potvrda je stigla dvije minute kasnije.

 

Prcić je uspolio Stevanovića, ovaj odigrao za Ahmedhodžića, a stoper Malmea u maniru rasnog strijelca uhvatio je volej i konačno matirao Pyatova. Do kraja mela rezultat se nije mijenjao, a Zmajevi su posljednji sudijski zvižduk dočekali sa rukama visoko podignutim u zrak.

Istočna Bosna