22
Septembar

SEZONA JE KESTENA, POČASTITE SE KREMASTOM ČORBOM BOGATOM VITAMINIMA

Sezona je kestena, jesenske poslastice koju vole svi. Od kestena se mogu praviti brojna jela, kako slana, tako i slatka, zavisi ko u čemu više uživa. U čast “kralju jeseni” donosimo nekoliko zanimljivosti o kestenu i recept za kremastu čorbu od kestena i karfiola

 

 

Kesteni spadaju u orašaste plodove koji za razliku od oraha, badema, lješnjaka imaju niži udio masti.

 

No, zato imaju visok udio škroba, čak veći od krompira. Kesten ne sadrži gluten pa je pogodan za prehranu oboljelih od celijakije, osjetljivih na gluten ili alergičnih na pšenicu. Sadrži minerale, vitamine B-kompleksa, vitamine A i C koji ostaju u plodu i tokom kuhanja/pečenja.

Kesten je najbolji prirodni izvor kalija i fosfora, a sadrži i kalcij, magnezij, sumpor, hlor, željezo, bakar te mangan. Bogat je folnom kiselinom koja se nalazi u zelenom lisnatom povrću. Upravo ta kiselina potrebna je za rast ćelija, sintezu DNK i normalan rad nervnog sistema.

 

U deset srednje velikih kestena ima oko 200 kalorija. U odnosu na ostale orašaste plodove kesten ima manje kalorija.

Posebno se preporučuje djeci, sportistima, osobama pod stresom, trudnicama i starijim osobama, ali i svima koji vole ovu jesensku poslasticu.

 

Kesten je malo teže probavljiv pa budite umjereni u količinama koje pojedete. Dobro je kombinovati različite načine pripreme, s obzirom na to da će pečeni kesten biti bogatiji vitaminima, a kuhani mineralima.

Za čorbu od kestena i karfiola potrebno vam je 500 grama kestena, dvije kašičice maslinovog ulja, dvije prase, tri čehna bijelog luka, 500 grama karfiola, šest šoljica vode, grčki jogurt ili kiselo vrhnje i dvopek (po želji).

Kestene prepolovite, stavite ih u lonac, prekrijte vodom i pustite da voda provri. Polako kuhajte 15-20 minuta dok se ljuskica kestena ne počne odvajati. Procijedite kestene i dok su još topli maknite im ljuskicu i ostavite oguljene kestene sa strane.

Zatim zagrijte ulje u loncu ili dubokoj tavi na srednje jakoj temperaturi. Dodajte narezani poriluk i usitnjeni češnjak, miješajte 4-5 minuta dok poriluk ne omekša. Dodajte karfiol i kuhajte miješajući oko tri minute. Dodajte vodu, prekrijte poklopcem i pustite da provri. Smanjite temperaturu, poklopac odmaknite na pola i pustite da se kuha oko 20 minuta ili dok karfiol u potpunosti ne omekša.

Ugrubo nasjeckajte 1/2 šoljice kestena. Ostatak kestena dodajte u lonac i sve zajedno kuhajte oko dvije minute. Štapnim mikserom izblendajte čorbu dok smjesa ne postane glatka. Dodajte so, biber i začinite po želji te na samom kraju dodajte preostale usitnjene kestene i malo grčkog jogurta ili vrhnja, a po želji možete dodati i dvopek.

Istočna Bosna