09
Avgust

Duraković o mladiću koji je u Bijeljini prijetio Bošnjacima: Porazno je da je mlado biće zadojeno mržnjom

Published in Istočna Bosna

Potpredsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS Ćamil Duraković osvrnuo se na video mladića iz Bijeljine koji hoda gradom i prijeti Bošnjacima, poručivši da se bošnjačka povratnička zajednica često susreće sa ovakvim napadima.

 

"Nažalost, bošnjačka povratnička zajednica se u proteklih nekoliko mjeseci susreće sa sve češćim, gotovo pa svakodnevnim verbalnim ali i fizičkim napadima koji su proizvod isključivo međunacionalne mržnje i netrpeljivosti", poručio je Duraković.


Poručio je da bahata i agresivna retorika političkih predstavnika, koji na dnevnom nivou negiraju genocid i druge ratne zločine te veličaju ratne zločince predstavlja vjetar u leđa svima onima koji u bh. entitetu RS ne žele Bošnjake, iako je jednako naš koliko i drugih naroda koji žive na teritoriji države Bosne i Hercegovine.

 

"Još uvijek nemam provjerene informacije o mladiću koji na društvenoj mreži TikTok prijeti Bošnjacima u Bijeljini nazivajući ih 'ciganima'. U svakom slučaju, nadležno Tužilaštvo je trebalo promptno reagovati te privesti na informativni razgovor kako mladića tako i njegove roditelje. Ipak, važno je istaći da ja kao politički predstavnik izabran od bošnjačkog naroda, nažalost nemam aposlutno nikakve mehanizme da spriječim niti adekvatno da reagujem na ovakve i slične slučajeve", naveo je.

 


Istakao je da sve što može učiniti, jeste da apeluje na ograne vlasti u entitetu da se ovaj i svi drugi slični slučajevi adekvatno sankcionišu kako bismo spriječili ponavljanje ovakvih (ne)djela.

 

"Za mene kao čovjeka je poražavajuća činjenica da je ovako mlado biće zadojeno mržnjom, nezanjem i srdžbom prema ljudima koji mu ništa nažao učinili nisu. Nažalost, to je posljedica društvene zbilje u kojoj je mitomanija važnija od istine i činjenica te u kojoj vladajuće strukture ponosno, uz medijsku pompu nagrađuju negatore genocida stipendijama i drugim pogodnostima", zaključio je Duraković.

 

Podsjećamo, u videozapisu koji se širi društvenim mrežama može se vidjeti da dotični Aco šeta naseljenjem u Bijeljini, u kojem većinski živi bošnjačko stanovništvo, gdje on upućuje prijetnje.

 

"Evo Ace i u najvećem muslimanskom naselju u Bijeljini. Ne mislim na Janju nego ovaj ovdje dio gdje su sami muslimani. Ja molim da me neko napadne. Ja se okrećem naravno ko me bude napao ja mu napravim javnu dženazu. Samo bih želio da vas upozorim da Aco ima čime da se brani. Uvijek uz njega, uvijek je tu. Živjela RS i Srbija", poručio je u skandaloznom videozapisu.


Policijski službenici Policijske stanice Bijeljina ispitali su maloljetnika iz ovog grada. Nakon toga je, u skladu sa zakonom, pušten na slobodu.

Istočna Bosna