18
Februar

TUČA UČENICA ZBOG DEČKA OBIŠLA REGION, OSTALI GLEDALI I NAVIJALI

Published in Svijet

Prošle nedjelje kod zgrade Prehrambeno-tehnološke škole u Dubravi u Hrvatskoj potukle su se dvije učenice.

 


Screenshot
 

Snimala ih je vršnjakinja, a ostali su se okupili i navijali, pišu 24sata.hr

Navodno je sukob između njih izbio zbog dečka. Budući da se u zgradi nalazi nekoliko škola: Veterinarska, Agronomska i Prehrambeno-tehnološka, svi su direktori i pedagozi odmah reagirali.

  • Istina je, učenice su se potukle u garažama iza škole. Čim sam čula šta se događa, odmah sam nazvala policiju, međutim dok su oni došli na mjesto događaja, svi su se razišli – otvoreno priča direktorica Veterinarske škole Andrea Đurđević.

Iako taj dan nisu uspjeli da saznaju šta se tačno dogodilo, krenula je u istraživanje o kojim se učenicama radilo te koji je zapravio bio slijed događa koji je doveo do međuvršnjačkog nasilja.

 
  • Imamo jako puno učenika i nisu svi iz iste škole. Ali to nam u tom trenutku nije bilo bitno. Željeli smo pronaći počinitelje i stati tome na kraj –  kaže direktorica.

Nakon dva dana istraživanja, anonimno je primila video tuče koji je snimala jedna od učenica.

  • Trebalo nam je dva dana da otkrijemo ko su dvije djevojčice sa snimka. Čim smo saznali, obje smo pozvali u kancelariju na razgovor – nastavlja direktorica.

Saznali su da je jedna učenica Veterinarske škole, a druga Agronomske škole. Sastala se s direktorom Agronomske škole, Ivicom Marinićem te je s njim dogovorila daljnji postupak.

  • U petak me direktorica Veterinarske škole obavijestila da je jedna od učesnica tuče, učenica Agronomske škole. Pozvali smo obje djevojčice u kancelariju , nazvali njihove roditelje, i obavili zajednički razgovor s pedagoginjom – kaže direktor.

Navodno su djevojčice imale dogovorenu još jednu tuču, pa su direktori odlučili što prije da reagiraju.

  •  Najvažnije nam je bilo to prevenirati. Obavili smo razgovor s njima, a roditelji su ih odveli kući taj dan – kaže.

Nakon toga postupili su prema pravilniku i obavijestili gradske sužbe, Ministarstvo i sve nadležne službe o tome šta se dogodilo.

  • To smo uradili u petak, tako da još uvijek nismo izrekli mjere učenicama, iako ćemo to uraditi do kraja ove nedjelje –  kaže direktorica Đurđević.

Nakon razgovora sa socijalnom pedagoginjom, djevojčice su se jedna drugoj izvinile te između sebe riješile problem.

  • Došle su i do mene u kancelariju i rekle da su napravile glupost na koju su ih nagovorili drugi učenici. Pričale smo o tome na koji način bi druge učenike mogli educirati o međuvršnjačkom nasilju, pa su se učenice same ponudile pred kolegama ispričati šta se dogodilo i zašto je bilo besmisleno – kaže direktorica.

Snimak možete pogledati OVDJE.

Last modified on utorak, 18 Februar 2020 17:43

Istočna Bosna