27
Novembar

U ALBANIJI PROGLAŠENO VANREDNO STANJE, BROJ POGINULIH RASTE

Published in Svijet

Novi jak zemljotres pogodio je danas popodne područje u blizini albanske obale, a vlada je proglasila vanredno stanje u područjima Drača i Tirane koja su najteže pogođena ovom prirodnom nesrećom.

Tanjug
 

Ovo podrhtavanje tla osjetilo se i u Bosni i Hercegovini.

Broj poginulih u ovoj zemlji porastao je na 26, a materijalna šteta je ogromna.

 

Nešto prije 16 sati zabilježen je zemljotres od 5,3 stepena s epicentrom u Jadranskom moru, 24 km sjeverno od Drača.

Prve informacije s terena kažu da nije trajao dugo, a stanovnici područja koje se ne smiruje vjerovali su i da nije bio tako jak.

Spasioci ne prestaju tragati za ljudima zatrpanim u ruševinama. Više od 650 osoba je povrijeđeno, a 45 spašeno, izjavio je premijer Albanije Edi Rama.

Stanovnici Drača noć su proveli na stadionu zbog straha od novih zemljotresa, a i zbog toga što su im uništeni domovi.

Rama je rekao da je zemljotres bio razoran za hiljade porodica i da predstavlja veliki izazov za državu, vladu i cijeli narod.

  • Posljednja 24 sata bila su najmračniji trenuci našeg života i slobodno mogu reći da su svi ljudi u uniformama albanske države uradili herojski posao – kazao je premijer i zahvalio se svim državama koje su pružile pomoć i solidarnost.

Ministar odbrane Olta Xhacka je kazao da je zemljotres od 6,4 stepena prema Richterovoj skali, koji je jučer ujutro pogodio Albaniju, bio najteži još od 1960. kada je smrtno stradalo 40 ljudi.

Inače, zemljotresi su česta pojava u svijetu, a prema podacima 1960. godine je zabilježen najveći ikad, jačine 9.5 stepeni, a trajao je čak 11 minuta.

Istočna Bosna