11
Juli

U Cazinu u 10 sati zaustavljen saobraćaj, građani u centru grada obilježili 11. juli

Published in BiH

Okupljanjem u centru grada uz Srebrenički inferno i dovu u 10 sati u Cazinu su građani danas obilježili 11. juli, 29. godišnjicu genocida u Srebrenici.


Kako je napisao lider stranke Narodni evropski savez, u to vrijeme je u Cazinu zaustavljen saobraćaj, a emocije i tuga iz potočarskih nišana obavila su i Krajinu.

 

"Svi želimo, a nismo u mogućnosti biti na ovaj dan u Potočarima i zbog toga smo pokrenuli jednu ovakvu inicijativu. Cazin je oduvijek uz Srebrenicu. Odlazimo u Potočare, sarađujemo, pomažemo Memorijalni centar Potočari, mi smatramo da smo jedno", napisao je Ogrešević.

 

Dodao je da je performans u Cazinu poslao univerzalnu poruku "Da se nikada više, nikome ne ponovi Srebrenica", ali i poziv svim drugim sredinama u BiH da ubuduće na isti način obilježe 11. juli kako bi smo svi na ovaj dan bili ujedinjeni oko centralnog memorijala u Potočarima.


U Srebrenici je danas klanjana dženaza i potom će biti obavljen ukop 14 posmrtnih ostataka žrtava genocida. Prethodno je održana komemoracija na kojoj su se, između ostalih, obratili visoki predstavnik u BiH Christain Schmidt, član Predsjedništva BiH Denis Bećirović i predsjednica Udruženja Majke Srebrenice Munira Subašić.

Istočna Bosna