18
Mart

Klub Bošnjaka napustio sjednicu Doma naroda BiH!

Published in BiH

Delegati iz kluba bošnjačkog naroda su napustili 14. sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nakon što je entitetskom većinom na dnevni red uvršten SDS-ov prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH.


Delegat SDS u Domu naroda BiH Želimir Nešković predložio je da se na današnjoj sjednici, po hitnom postupku, razmatra Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH, kojim se strane sudije izbacuju iz Ustavnog suda.

 

Nešković je pojasnio da, prema ovom prijedlogu, Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH bira šest sudija, a Narodna skupština Republike Srpske troje te da iz svakog od konstitutivnih naroda može biti izabrano najviše troje sudija.

 

Kod zamjene stranih sudija domaćim sucima najvažnije je na koji način će se odlučivati u Ustavnom sudu BiH, a prema SDS-ovom prijedlogu uvelo bi se nacionalno odlučivanje, što do sada nije bio slučaj.

 

Prema pravilniku Ustavnog suda BiH trenutno se glasa prostom većinom sudija bez obzira na nacionalnost sudije.

 

Nakon što su delegati iz klubova srpskog i hrvatskog naroda, izuzev Zlatka Miletića glasali za uvrštenje zakona na dnevni red, delegat SDA u ovom Domu, Šefik Džaferović je saopćio da delegati SDA napuštaju sjednicu.

 

"Ne želimo nikakve rizike takve vrste i prepustit se iščekivanju, opasna bi bila stvar da ovaj zakon bude prihvaćen pa makar i u jednom domu. Ovo je zakon koji udara u temelje BiH i mi to ne želimo", kazao je Džaferović.

 

S obzirom da je Dom naroda ostao bez kvoruma 14. sjednica je prekinuta.

Istočna Bosna