22
Maj

Srebrenička majka Kada Hotić: Rezolucija UN-a bit će pečat istini

Published in Istočna Bosna

Rezolucija o genocidu u Srebrenici historiju ne može promijeniti, djecu, muževe i braću majki Srebrenice neće vratiti, ali hoće biti pečat istini, kazala je za „Avaz“ srebrenička majka Kada Hotić, aktivna članica Pokreta „Majke enklava Srebrenica i Žepa“.

 

U genocidu u Srebrenici ubijeni su joj sin, muž, braća, te 56 članova uže i šire familije.

 

Sve godine


- Ova rezolucija će biti pečat istini. Neće li Bog dati da se jednom smire, da makar ne pozljeđuju nezarasle rane, a da mi, kao porodice žrtava, osjetimo da ima ljudskosti u ljudskom rodu. Posebno kod komšija s kojima trebamo nastaviti život - kaže Hotić.

 

Boli je negiranje genocida, intenzivirano uoči sjednice Generalne skupštine UN-a, a nakon „toliko istine, jasne, vidljive, opipljive, napisane, presuđene“.

 

- Znam da su mnogi zavarani, da su pogrešne stvari prihvatili kao istinu. Oni su se borili za otadžbinu? U Srebrenici su Bošnjaci činili 76 posto stanovništva, u cijelom Podrinju u većini, pa gdje je onda naša otadžbina!? Oni su poslušali monstruozne vođe koje su ih odvele u propast - pita Hotić.

 

Milo ili krivo


Predlagači ove rezolucije, kao ni majke Srebrenice tokom svih 29 godina, za genocid ne smatraju odgovornim cijeli srpski narod, već traže da se istina prihvati, da se genocid ne negira i da se sjećanje sačuva, kako se takvo zlo nikome ne bi ponovilo.

 

- Mi nismo diplomati da vagamo, nego da istinu saspemo u oči, pa bilo ti milo ili krivo. Shvatili su da je to istina i da se samo na temeljima istine može graditi budućnost - ističe Hotić.

 

Moja unučad


Nakon usvajanja rezolucije, nadaju se majke Srebrenice, škole će izučavati genocid, mladi će shvatiti njegove posljedice, radit će se na prevenciji zla kakvo je 1995. doživjela Srebrenica.

 

- Ja sam doživjela nepravdu i u Drugom svjetskom ratu. Ostala sam bez oca, bio je u partizanima. S 26 godina je ugašen njegov život, a njegovo tijelo nikad nije pronađeno. Rođena sam do mjesec poslije i bez oca sam cijeli život. Ostale su mi samo dvije fotografije, ali su u ovom ratu i one nestale. Hoće li i moja unučad doživjeti nešto slično - pita se Hotić.

 

Avaz

Last modified on srijeda, 22 Maj 2024 22:01

Istočna Bosna