19
Mart

Skandalozni grafiti osvanuli na zidu škole i nogometnog kluba u Janji, zatražena reakcija nadležnih

Published in Istočna Bosna

Potpredsjednik Skupštine Grada Bijeljina Mustafa Gradaščević pozvao je nadležne institucije da istraže ko stoji iza skandaloznih grafita koji su jutros osvanuli na zidu dvorišta Osnovne škole "Meša Selimović" i prostorijama Fudbalskog kluba "Podrinje" u Janji.

 

Na jednom grafitu je napisan uznemirujući sadržaj "Nož, žica Srebrenica" dok je na drugom ime osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića.

 

"Posebno je zabrinjavajuće jer su grafiti iscrtani na objektima gdje je svakodnevno velika koncentracija djece bošnjačke nacionalnosti. Dodatnu težinu ove provokacije imaju jer su mjesecu ramazanu i vremenu kada Bošnjaci Semberije obilježavaju godišnjicu početka egzodusa i etničkog čišćenja sa ovih prostora devedesetih godina", naveo je Gradaščević.


Istakao je da je ovaj slučaj samo jedan u nizu dokaza da nacionalistički politički narativ koji se koristi u RS-u uzima svoj danak u realnom životu.

 

"Kao potpredsjednik Skupštine Grada Bijeljina, ali i kao građanin Janje, najoštrije osuđujem ovaj uvredljivi uznemirujući i šovinistički akt i tražim od nadležnih institucija da hitno istraže i procesuiraju vinovnike ovog zlodjela", zaključio je.

 

Istočna Bosna