06
Februar

MAJKE SREBRENICE I UDRUŽENJA ŽRTAVA: GRANICA PRISTOJNOSTI I ODGOVORNOSTI MORA BITI POZNATA

Published in Istočna Bosna

Majke Srebrenice i udruženja žrtava podržali su Memorijalni centar 'Srebrenica-Potočari' koji je otkazao gostoprimstvo ambasadorici Švedske u BiH Heleni Lagerlof, nakon što je ignorirala upozorenje da u posjetu Potočarima ne može doći isti dan nakon susreta sa načelnikom Općine Srebrenica Mladenom Grujičićem.

 

Svako ko na bilo koji način podržava načelnika Srebrenice, koji negira genocid počinjen nad bošnjačkim narodom u Srebrenici, vrijeđa i optužuje majke Srebrenice, nije dobro došao ni u Memorijalni centar, niti bilo gdje na obilježavanje genocida. Granica pristojnosti i odgovornosti prema žrtvama genocida mora biti poznata – poručili su.

 

Navode o otkazivanju sastanka potvrdio je i direktor Memorijalnog centra Emir Suljagić.

 

  • U jednom danu nije moguće biti u Memorijalnom centru i na sastanku sa Grujičićem: nekome od nas mora lagati, a ja ne bih da me bilo ko gleda u lice i laže. Ko god želi učestvovati u normalizaciji njegove politike i ponašanja, slobodan je da to čini, ali ja u tome neću učestvovati. I ako misle da nas mogu ucijenjivati novcem ili donacijama, neka i to zaborave. Mi smo od Švedske dosad dobili tačno nula maraka – kazao je Suljagić za portal Istraga.

Istočna Bosna