10
Septembar

MC Srebrenica objavio izvještaje o zločinima u Ukrajini, Siriji ...

Published in Istočna Bosna

Memorijalni centar Srebrenica danas je predstavio zaključke dvogodišnjeg istraživanja i rada Mehanizama upozorenja i prevencije genocida i zločina protiv čovječnosti, koji je pri ovoj instituciji osnovan uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva kroz projekat "Istina, dijalog, budućnost".

 

Kako je saopšteno, riječ je o istraživanju i izvještavanju o zločinima u aktuelnim konfliktima širom svijeta.

 

- Realizirali smo i objavili izvještaje o zločinima u Etiopiji, Ukrajini, Siriji i Južnom Sudanu, što je nastavak globalnog djelovanja Memorijalnog centra koji je započet s ranijim izvještajem o zločinima u Mjanmaru. Memorijalni centar se ovim još jednom potvrđuje kao jedna od središnjih tačaka istraživanja kršenja međunarodnog humanitarnog prava, što je rezultat zahtjeva žrtava genocida u Srebrenici da poruka 'nikad više' zaista ima težinu u našem stalnom radu na podizanju svijesti o aktuelnim ratnim zločinima širom svijeta - poručio je Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra.

 

Posebna pažnja je danas stavljena na rezultate istraživanja ratnih zločina koje su počinile ruske zvanične i paravojne snage u Ukrajini.

 

Memorijalni centar je utvrdio niz zaključaka kojim se poziva na sprečavanje novih zločina i na odgovornost ruskih snaga za kršenja ljudskih prava.

 

- Memorijalni centar Srebrenica je u ranoj fazi invazije Rusije na Ukrajinu ponudio pravnu pomoć Ukrajini putem diplomatskog kontakta ambasadora Ukrajine u BiH te će nastaviti da radi na jačanju saradnje sa ukrajinskim memorijalima, istraživačkim centrima i institucijama, kako bismo prenijeli svoja iskustva i znanja borbi za istinu i pravdu u Ukrajini - dodao je Suljagić.

 

Izvještaji su objavljeni na zvaničnoj web-stranici Memorijalnog centra Srebrenica, prenosi Preporod.

Last modified on nedjelja, 10 Septembar 2023 17:58

Istočna Bosna