11
Juli

Salkić: Usvojiti i rezoluciju UN-a o zabrani negiranja genocida u Srebrenici

Published in Svijet

Potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska, Ramiz Salkić, ponovio je da je potreban zakon, ali i rezolucija u Ujedinjenim nacijama o zabrani negiranja genocida u Srebrenici.

 

11 07 2019 Salkic Obracanje London 5 1210x642

 

On je sinoć u Londonu govorio na komemoraciji posvećenoj žrtvama genocida u Srebrenici, koju je upriličila organizacija “Remembering Srebrenica” koju predvodi dr. Waqar Azmi.

 

Najveća komemoracija u svijetu izvan Bosne i Hercegovine je održana u objektu Guildhall, nekadašnjoj gradskoj vijećnici i jednoj od najstarijih građevina u Londonu, a pred 700 prisutnih, uz Salkića, govorili su organizatori, britanski parlamentarci, preživjele žrtve genocida iz Srebrenice i Prijedora.

 

Učesnici komemoracije su uz “Cvijet Srebrenice” na reveru nosili i bijele trake na rukama, saopćeno je iz kabineta entitetskog potpredsjednika, prenosi Fena.

 

Salkić je na početku obraćanja zahvalio Velikoj Britaniji koja je održala najveći skup i događaje posvećene genocidu u Srebrenici izvan Bosne i Hercegovine, ali i koja je podržala izgradnju Memorijalnog centra u Potočarima i rad Međunarodne komisije za nestale osobe, te povratak žrtava na njihova ognjišta.

 

Zahvalio je i organizaciji “Remembering Srebrenica” koja je od 2013. godine održala 6.500 memorijalnih aktivnosti posvećenih Srebrenici, te snažno podržao dobrotvorni plan za uspostavljanje prvog svjetskog međunarodnog memorijalnog centra za učenje o genocidu u Velikoj Britaniji.

 

– Stojim danas ovdje pred vama kao svjedok svirepih zločina i genocida počinjenog od 1992. do 1995. godine nad mojim narodom – Bošnjacima, u mojoj domovini Bosni i Hercegovini. Govorim vam i kao žrtva dva logora u istočnoj Bosni, u kojima je vojska bosanskih Srba vršila torturu nad hiljadama mojih sunarodnjaka. Na kraju, obraćam vam se i kao potpredsjednik jednog od dva bosanskohercegovačka entiteta, koji se nepravedno zove RS – rekao je Salkić.

 

Kazao je da su se Bošnjaci, bosanski muslimani, uprkos tome što je nad njima počinjen genocid, vratili svojim domovima, na svoja ognjišta.

 

– Mi želimo da živimo u miru, zajedno sa svojim komšijama, iako smo svjesni da su mnogi od njih učestvovali u činjenju zločina i nikada za to nisu kažnjeni. Pri tome, nijedan pripadnik mog naroda nije uzeo pravdu u svoje ruke i počinio osvetu prema nekom bosanskom Srbinu. Ponosan sam na to. Mi vjerujemo da će dobro, kad-tad, nadvladati zlo. Vjerujemo i u božansku i u ovozemaljsku pravdu – kazao je on.

 

11 07 2019 Salkic Obracanje London 3

 

Politika koja se provodi u bh. entitetu RS i Srbiji zahtijeva, kako je naveo, snažan odgovor civiliziranog svijeta.

 

Salkić je naglasio da taj odgovor mora biti zabrana negiranja genocida i sankcije za one koji veličaju ratne zločince.

 

Istakao je svijetli primjer Njemačke, koja se suočila sa zločinima iz Drugog svjetskog rata i podigla spomenik žrtvama holokausta u centru Berlina.

 

11 07 2019 Salkic Obracanje London 1

 

– Iza nas su najteže godine, zemlja je uglavnom obnovljena, ali pred nama je još mnogo posla, izazova, te problema koje moramo riješiti. Zbog toga nam je potrebna snažna podrška u izgradnji pravne države, koja će efikasno i samostalno odgovoriti na anomalije u društvu i u kojoj će se potpuno poštivati Ustav, zakoni i presude istaknuo je on.

 

11 07 2019 Salkic Obracanje London 6

 

Na komemoraciji su govorili dr. Waqar Azmi, predsjedavajući i osnivač “Remembering Srebrenica” James Brokenshire MP, državni sekretar u ministarstvu za stambena pitanja, zajednice i lokalnu upravu lord Bourne of Aberystwyth, parlamentarni državni podsekretar u ministarstvu stanovanja, zajednice i lokalnu samoupravu, Sudbin Musić, novinar i bivši logoraš koji je preživio genocid u Prijedoru, Fadila Efendić, kojoj su u genocidu ubijeni sin i muž i Ramiza Gurdić, kojoj su u genocidu ubijena dva sina i muž i 38 članova familije.

 

11 07 2019 Salkic Obracanje London 2

Last modified on četvrtak, 11 Juli 2019 23:23

Istočna Bosna