24
Septembar

Kurti: U manastiru 30 do zuba naoružanih terorista

Published in Svijet

Premijer Republike Kosovo Albin Kurti rekao je danas da se u selu Banjské u Zvečanu, gdje je ubijen policajac, nalazi najmanje 30 do zuba naoružanih ljudi.

 

Kurti je na konferenciji za novinare nakon sjednice Vijeća sigurnosti Kosova zatražio da se napadači predaju sigurnosnim vlastima.

 

“Postoji najmanje 30 do zuba naoružanih ljudi, profesionalaca, vojske ili policije, koji su pod opsadom naših policijskih snaga i koje pozivam da se predaju našim sigurnosnim tijelima. Oni su ti koji napadaju našu policiju, čak i nakon što su ubili Afrima Bunjakua i ranili Albana Rashitija”, rekao je.

 

Pokazujući fotografijama, Kurti je rekao da se oko samostana u Banjskoj i Zvečanu nalaze do zuba naoružani ljudi sa vojnom opremom, koji nose maske.

 

“Sigurnosni organi i tužiteljstvo izvršit će izvide kako bi prepoznali te uniforme. Kao što se vidi, kod manastira se osim džipova nalazi i jedno blindirano vozilo. Primjećujete da postoji oklop koji je tipičan za bojnu uniformu i opremu. Predstavljena je organizirana formacija koja je došla ratovati na Kosovo”, rekao je.

 

Kurti je dodao da ubistvo policajca Bunjakua u nedjelju treba pretvoriti u još veću predanost u borbi protiv bandi, ilegalnih struktura koje podrivaju sigurnost i ustavni poredak.

 

“I dalje traju napadi naoružanih skupina svim vrstama naoružanja u blizini mjesta gdje je stradao naš policajac. Osuđujemo ovaj zločinački i teroristički napad. Organizirani kriminal uz političku, finansijsku i logističku podršku službenog Beograda napada našu zemlju. U ovoj borbi branimo i provodimo zakonitost, štitimo i čuvamo građane bez razlike i nezavisno Kosovo. Zločinci izvršitelji i njihovi nalogodavci bit će uhvaćeni, suđeno im i kažnjeni. Vlada Kosova i državne institucije spremne su i koordinirano odgovoriti na zločin, kriminalce, teror i teroriste”, rekao je.

 

Razgovarao s američkim ambasadorom

 

Premijer Kosova Albin Kurti rekao je na konferenciji za novinare da ne zna zašto Europska unija još nije reagirala na napade u selu Banjské na sjeveru, gdje je ubijen policijski narednik Afrim Bunjaku, dok su još dvojica policajaca povrijeđena.

 

Kurti je rekao da je bio u kontaktu s američkim ambasadorom na Kosovu Jeffreyem Hovenierom, a dodao je da će kontaktirati i s ambasadorom EU na Kosovu Tomasom Szunyogom.

 

“Ne znam zašto EU još nije reagirala. Osim što sam u kontaktu s ambasadorom Hovenierom, svakako ću uspostaviti kontakt i s ambasadorom Szunypgom. Smatram da nakon ovih činjenica, podataka, nema razloga da bilo ko ima dilemu gdje se to danas dogodilo i kakva nam opasnost prijeti. Jasno je da se ne radi o seljanima iz mjesta u sjevernoj općini, već o profesionalcima s maskama i uniformama i teškim kalibarskim oružjem koji su došli destabilizirati Kosovo i boriti se na teritoriju naše Republike”, rekao je Kurti.

Istočna Bosna