29
Maj

Na Kosovo povrijeđen 41 pripadnik KFOR-a, tri italijanska vojnika teško

Published in Svijet

Nekoliko povrijeđenih pripadnika KFOR-a moglo se vidjeti na ulicama Zvečana nakon intervencije NATO mirovne misije (KFOR).

 

Intervenisali su nakon što su ranije upozorili okupljene demonstrante da se raziđu.

 

Italijanski list „La Repubblica“ objavio je da je 41 pripadnik KFOR-a povrijeđen od čega 11 Italijana, u sukobu sa lokalnim Srbima u Zvečanu na sjeveru Kosova.

 

Ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani napisao je na Twitteru da su tri italijanska vojnika teško povrijeđena u sukobu sa demonstrantima. Oni nisu životno ugroženi, naveo je.

 

Naime, lokalno srpsko stanovništvo protestuje protiv novoizabranih albanskih gradonačelnika opština na sjeveru Kosova koje je policija 26. maja uvela u zgrade opština na njihova radna mjesta. Policija Kosova je saopštila u ponedeljak uvečer, 29. maja, da jetokom incidenata u Zvečanu, na sjeveru Kosova, uhapšeno pet lica.

 

“Demonstranti nisu ispoštovali zvanična naređenja da odu, već su pružili otpor i počeli da bacaju razno oruđe, čuli su se molotovljevi kokteli, granate, eksplozivne naprave i pucnji. Usljed neobuzdanog nasilja do sada je povređeno više službenika KFOR-a, a do sada je uһapšeno pet osumnjičeniһ”, navodi se u policijskom saopštenju.

 

“U suprotstavljanju najaktivnijim rubovima mase, nekoliko vojnika italijanskog i mađarskog kontingenta KFOR-a bilo je predmet ničim izazvanih napada i zadobilo traumatične rane s prijelomima i opekotinama usljed eksplozije zapaljivih uređaja”, navodi se u saopćenju KFOR-a.

Vučić krenuo na granicu

 

RTS je objavio kako je u Zvečanu ozlijeđeno najmanje 50 ljudi. Prema istom izvoru, jedan od ozlijeđenih demonstranata je u kritičnom stanju, dok su dvije osobe teško ozlijeđene. Među ozlijeđenima je i bivši predsjednik općine Zvečan Dragiša Milović, koji ima ozljede grudnog koša.

 

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić pozvao je Srbe na Kosovu da ne ulaze u sukob sa NATO, jer prema njegovoj ocjeni, premijer Kosova Aljbin Kurti to najviše želi. Vučić je po ko zna koji put ponovio da će Srbija učiniti sve da sačuva mir.

 

“Pozivam ih da kad protestuju, da li će to biti sutra, prekosutra, to je njihova odluka, jer znam da se neće pomiriti sa okupacijom svojih zgrada, svojih gradova i kuća, da to čine na miran način, baš kao što su i danas, da sjede. Kada se na miran način suprotstavljaju albanskom okupatoru, tada im niko ništa ne može”, rekao je Vučić.

 

Pogledajte snimke sa “mirnih protesta”…

 

 

Prema pisanju beogradskih medija, odmah nakon večerašnjeg obraćanja, Vučić će se zaputiti se na granicu sa Kosovom.

 

NATO osudio napade na pripadnike KFOR-a

 

 

NATO je danas oštro osudio “ničim izazvane napade na pripadnike KFOR-a”.

 

“NATO oštro osuđuje ničim izazvane napade na pripadnike KFOR-a na sjeveru Kosova koji su doveli do toga da je jedan broj njih povrijeđen. Takvi napadi su potpuno neprihvatljivi. Nasilje mora odmah prestati”, navodi se u saopćenju.

 

Iz NATO-a su pozvali sve strane da se uključe u dijalog i da se uzdrže od akcija koje dodatno potiču tenzije.

 

“KFOR će preduzeti sve neophodne radnje za održavanje sigurnog okruženja i nastavit će djelovati nepristrano, u skladu sa svojim mandatom prema Rezoluciji 1244 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda iz 1999. godine”, dodaje se u saopćenju.

Last modified on ponedjeljak, 29 Maj 2023 22:58

Istočna Bosna