09
Decembar

Osmani: Na Kosovu nikada neće biti policajaca i vojnika iz Srbije

Published in Svijet
 
Najnoviji incidenti na sjeveru Kosova, ranjavanje pripadnika Kosovske policije i napad na novinare, usmjereni su protiv ustavnog poretka i suvereniteta Kosova i predstavljaju kršenje prava na slobodno informisanje, saopćila je predsjednica Kosova Vjosa Osmani.

Osmani je na Facebooku napisala da "otvorena prijetnja policijskom i vojnom agresijom iz Srbije dokazuje da se hegemonistički mentalitet u toj zemlji nastavlja".

 

- To se mora odbaciti i jasno suprotstaviti od čitavog demokratskog svijeta, koji je 1999. zadao najjači udarac ovakvom načinu razmišljanja - navela je ona.

 

"Počinioci moraju biti privedeni pravdi"Predsjednica Kosova Osmani je istakla da je sinoćnje ranjavanje pripadnika Kosovske policije krivično djelo i usmjereno je protiv ustavnog poretka i suvereniteta Kosova, kao i protiv djelovanja za vladavinu prava. Također, napadi na novinare, dodala je ona, predstavljaju flagrantno kršenje prava na slobodno informisanje.

 

- Počinioci ovih zločina moraju hitno biti privedeni pravdi, a pravosudne institucije moraju odmah reagovati. Na teritoriji Republike Kosovo nikada neće biti policajaca i vojnika iz Srbije! Hegemonistički san Srbije nikada se neće ostvariti - poručila je Osmani.

 

U napadu na policijsku jedinicu koja je bila u patroli, sinoć je lakše povrijeđen jedan pripadnik Kosovske policije u selu Srbovac, općina Zvečan. Kosovska policija je saopćila da su napad izvršila naoružana lica s dugim oružjem iz vozila tipa Audi, sive boje, sa KM registarskim oznakama.

 

U međuvremenu, jutros se dogodio i napad na novinarsku ekipu portala Kallxo.com u Severnoj Mitrovici. Kallxo.com je saopćio da je njihovu ekipu napala maskirana grupa Srba, kod Tehničke škole, u blizini multietničkog naselja Bošnjačka mahala. Dvojica novinara uspjela su da pobjegnu nepovrijeđena.

 

Raspisani vanredni izboriAsocijacija novinara Kosova najoštrije je osudila napad i zatražila od kosovske policije da se pobrine da obezbijedi adekvatne bezbjednosne uslove za izvještavanje novinara sa sjevera Kosova.

 

Najnoviji napadi su se dogodili nakon što je Kosovska policija poslala policijsko pojačanje na sjever Kosova.​​​​​​​ Prethodnih dana je zabilježeno više incidenata zbog priprema za održavanje vanrednih izbora u četiri opštine sa srpskom većinom na sjeveru Kosova, zakazanih za 18. decembar.

 

Vanredni izbori za gradonačelnike četiri općine na sjeveru Kosova, sa većinskim srpskim stanovništvom: Severna Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok, raspisani su za 18.decembar, nakon što su srpski predstavnici zbog odluke o tablicama napustili kosovske institucije, uključujući policiju i pravosuđe.

Last modified on petak, 09 Decembar 2022 20:05

Istočna Bosna