25
Avgust

Džamija ispod drevne srpske tvrđave čuva jedan od najstarijih Kur’ana na Balkanu

Published in Svijet

Mileševac ili Hisardžik je tvrđava u Srbiji, smještena na okomitoj stijeni nad Mileševkom, nedaleko od manastira Mileševa, 7 km istočno od Prijepolja iznad istoimenog sela. Prvi put se u istorijskim izvorima pominje 1444. godine, ali se pretpostavlja da je podignut u prvoj polovini 13. vijeka, kada i manastir Mileševa ili neposredno nakon njegovog podizanja. 

 

 

 

Tvrđava je podignuta sa namijenom da bude zaštita manastiru, kao i kontrola dijela tzv. bosanskog puta, koji je povezivao Sjenicu i Prijepolje. Izvori ga pominju 1448. i 1454. godine i tada se nalazio u sklopu zemalja Stefana Kosače, da bi ga Osmanlije trajno zauzele 1465. godine.

 

Na osnovu čestog pominjanja u njihovim izvorima tokom narednih vjekova, može se zaključiti da je Mileševac zauzimao značajno mjesto u tom regionu. Od 17. vijeka kao ime tvrđave se javlja termin Hisardžik što na turskom označava tvrđavu, koje je opstalo do kraja otomanske vladavine. Taj naziv se danas očuvao u imenu sela ispod tvrđave, koje se razvilo iz nekadašnjeg podgrađa i u kome je veći dio stanovništva muslimanske vjeroispovijesti. Danas je veći dio tvrđave očuvan i kao spomenik kulture, nalazi se pod zaštitom države, piše portal Lepote Srbije.

 

Od Osmanlija, pored naziva sela, ostala je stara kaldrma koja se još samo u pojedinim dijelovima starog druma nazire, kao i živopisna džamija u kojoj se nalazi jedan od najstarijih Kur’ana na Balkanu. Kur’an iz Hisardžika star je oko 400 godina.

 

Po pergamentu na kome su rukom ispisane sve stranice ovog rijetkog primjerka, načinu pisanja, formatu, veličini, kao i nizu drugih parametara, stručnjaci su utvrdili da ovaj Kur’an potiče s početka 17. vijeka i predstavlja pravo kaligrafsko remek djelo.

Last modified on četvrtak, 25 Avgust 2022 11:35

Istočna Bosna