Helić je u autorskom tekstu za rusi.org (Britanski istraživački centar za odbranu i sigurnost) naglasila je kako je "argument Vlade Hrvatske i Dragana Čovića da Hrvati u BiH nisu pravilno zastupljeni lažan".

 

- Bosanskohercegovački Hrvati su činili 15,4 posto bosanskohercegovačkog stanovništva na posljednjem popisu stanovništva. Na nacionalnim izborima 2018. HDZ – odnosno jedna (ne jedina) hrvatska stranka – osvojila je 9,05 posto glasova. Ipak, na gotovo svim nivoima vlasti, HDZ kontrolira znatno više političkih predstavnika nego što bi taj udio glasova sugerirao. HDZ imenuje 30 posto bh. ministara, ima 12 posto zastupnika u Zastupničkom domu i 27 posto delegata u Domu naroda. Povrh toga ima i drugih hrvatskih predstavnika – ali kako su politički konkurenti Čoviću, on ih ne priznaje.

 

Lažljivost Čovićeve tvrdnje da je zabrinut za hrvatsku zastupljenost postaje očigledna kada shvatite da se HDZ nikada ne brine za Hrvate u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska, jedinu grupu Hrvata u BiH koja nema priliku glasati za člana Predsjedništva iz treda hrvatskog naroda. Oni nemaju ključ izbora i moći, pa se čini da Čović za njih nema nikakvog interesa - navela je Helić.

 

Da je navodnim prijateljima BiH, bilo u Hrvatskoj, Evropskoj uniji, Velikoj Britaniji ili Sjedinjenim Američkim Državama zaista stalo do zemlje, oni bi podržali proces zasnovan na odgovornosti, demokratiji, toleranciji i ljudskim pravima., a ne nove zakone koji bi ga dodatno otežali, ističe baronesa.

 

- Umjesto da udaljavaju BiH od diskriminacije i približavaju modernom demokratskom ambijentu u kojem svi građani imaju jednaka prava i jednaku političku zastupljenost, oni bi učvrstili etničku podjelu i podredili pojedinačna prava grupnom identitetu - smatra ona.

 

Bosanku Arminku Helić britanska kraljica Elizabetha II imenovala je za britansku baronesu. Helić je savjetnica nekadašnjeg ministra vanjskih poslova Velike Britanije Williama Haguea i britanski mediji je smatraju vrlo utjecajnom u Londonu, što je ova titula i pokazala. Od 2014. godine je članica Doma lordova.