Nesreća se dogodila oko podneva u blizini Garmisch-Partenkirchena, kada je regionalni voz na sprat prepun putnika iskočio iz šina.

 

Prve informacije govorile su o troje poginulih, no policija je naknadno objavila da je broj mrtvih porastao na četiri. Kako je saopćila policija, pored četvero poginulih, preko 60 je povrijeđenih, od kojih 15 teže.

 

Na terenu su brojni vatrogasci, ljekari, tehničari Hitne pomoći i policajci.

 

- Izdan je opći alarm za vatrogasne jedinice i spasilačku službu - rekao je glasnogovornik integriranog nadzornog centra u Oberlandu.

 

Prema riječima glasnogovornika ADAC-ovog zračnog spašavanja, u akciji je bilo šest spasilačkih helikoptera, od kojih tri ADAC-a.

 

Prema izjavama svjedoka, nekoliko vagona se prevrnulo i otklizalo niz željeznički nasip. Među putnicima se nalazilo i mnogo djece. Voz je saobraćao na liniji Garmisch-Partenkirchen – Munchen. Željeznička linija između Garmisch-Partenkirchena i Oberaua trenutno je zatvorena. Deutsche Bahn trenutno planira zamjensku uslugu. Tunel Farchant i federalna autocesta 2 južno od njega potpuno su zatvoreni.

 

U pomoć vatrogascima su priskočili i pripadnici Bundeswehra i savezne policije koji su stacionirani u ovom dijelu Njemačke zbog predstojećeg samita zemalja G7 u obližnjem Elmauu. U Njemačkoj u petak počinje trodnevni vikend za blagdan Duhova, na koji se nastavljaju sedmični školski praznici. Istovremeno je u srijedu u Njemačkoj započela prodaja mjesečnih karata za devet eura koje vrijede u lokalnimvozovima na području cijele zemlje, što je već sad prouzročilo neuobičajeno velike gužve u lokalnim i gradskim vozovima, posebice u turistički atraktivnim područjima.