20
April

Neselektivni napadi na Mariupolj pokazuju nesposobnost ruske vojske

Published in Svijet

Britansko ministarstvo odbrane u posljednja dva izvještaja s ukrajinskog ratišta ističe da neselektivni napadi ruskih trupa u Mariupolju pokazuju dimenzije njihovog neuspjeha da ostvare zacrtane ciljeve te da se ruski napadi na Donbas intenziviraju.

 

Naglašavaju da se rusko granatiranje i napadi u Donbasu duž linije fronta pojačavaju, ali da Ukrajinci odbijaju brojne pokušaje napredovanja ruskih snaga.

"Borbe u Donbasu se intenziviraju dok ruske snage nastoje da probiju ukrajinsku odbranu", piše u izvještaju.

Britanci smatraju da su nesposobnost Rusije da suzbije otpor u Mariupolju i njihovi neselektivni napadi koji su nanijeli štetu civilima, pokazatelj njihovog kontinuiranog neuspjeha da ostvare ciljeve onoliko brzo koliko bi željeli.

 
"Sposobnost Rusije da napreduje i dalje je pod uticajem vremenskih, logističkih i tehničkih izazova koji su je do sada zadesili, u kombinaciji sa otpornošću visoko motivisanih ukrajinskih oružanih snaga", navodi se.
 
Iz ministarstva tvrde da su precizni napadi ruske avijacije i dalje mogući širom Ukrajine.

"Ruski napadi na gradove širom Ukrajine pokazuju njihovu namjeru da pokušaju ometati kretanje ukrajinskih pojačanja i oružja na istok zemlje", navodi se u izvještaju britanskog ministarstva odbrane.

Istočna Bosna