08
April

Jasmina Hostert: Dosta je bilo 25 godina iste politike!

Published in Svijet

Tokom rasprave u njemačkom Bundestagu, posvećene situaciji u BiH, najemotivnije obraćanje imala je zastupnica Jasmina Hostert, Sarajka koja je o ratu u BiH, njegovim posljedicama i vlastitoj životnoj drami govorila upravo na dan obilježavanja 30. godišnjice opsade Sarajeva.

Teško govoriti



U Bundestagu je pozvala na očuvanje stabilnosti u BiH, podršku demokratskim snagama i sankcije protiv odgovornih, povlačeći paralelu između Buče i Srebrenice i Prijedora, a opkoljavanje Mariupolja je uporedila s opsadom Sarajeva.

 

- I danas sam pod dojmovima, jer znala sam da će mi biti teško govoriti o ratu u BiH, ali nisam očekivala da će me emocije toliko obuzeti. S druge strane, veoma mi je drago što smo konačno uspjeli da BiH, kao bitnu temu, uvrstimo na dnevni red Bundestaga - kaže Hostert u razgovoru za “Avaz”.

 

Ona ističe da je Njemačka izuzetno posvećena BiH, čemu, osim njene, doprinosi i upornost poslanika Adisa Ahmetovića, Josipa Juratovića i drugih.

 

- Moramo sada obratiti pažnju na BiH, a ne onda kad bude prekasno. I prije rata u Ukrajini smo pokušali da skrenemo pažnju, a sada pogotovo zbog situacije u Ukrajini, godišnjice početka rata u BiH. Tema je kako ćemo dalje, sa sankcijama, mandatom EUFOR-a… Ovu situaciju moramo koristiti da radimo na narednim koracima. Mislim da BiH konačno treba dobiti tu perspektivu za EU - dodaje Hostert.

 

Udariti šakom



Izuzetno važnim smatra i reakciju građana BiH na stanje koje već godinama mlade tjera iz ove zemlje.

 

- Očekujem da jednom udare šakom o sto, da kažu kako je dosta 25 godina iste politike i nacionalista, te da je potrebno malo razgovarati o obrazovanju, ekonomiji, odlasku mladih. To su teme, a ne ko je Srbin, ko je Hrvat, a ko Bošnjak. To ne vodi nigdje - ističe Hostert.

 

Pitanje sankcija stoji



Ona podsjeća na obraćanje Josipa Juratovića, koji je pred zastupnicima Bundestaga upitao kako skupa u dijaspori mogu raditi Josip, Jasmina, Bojan, Adis i zašto to nije moguće u BiH.

 

- Njemačka će unutar EU raditi na procesu, kad su u pitanju sankcije, mandat EUFOR-a i druge teme. Mi u Njemačkoj smo složni po tim pitanjima, a ako ne bude zajedničkog stava unutar EU, onda bi Njemačka sama mogla pokrenuti neke korake. Narednih mjeseci ćemo sigurno doći do nekih odluka - kaže Jasmina Hostert.

 

Istočna Bosna