Ona je u Beogradu, nakon sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem govorila o zemljama Balkana u kontekstu agresije Rusije na Ukrajinu i rekla da ljudi na Balkanu znaju kako je dragocijen mir i da se svi moraju suprotstaviti mišljenju da se nasilno mogu mijenjati granice u Evropi.

 

Kako je rekla, potreban je vidljiv napredak u dijalogu Beograda i Prištine i sastanak predstavnika vlasti dvije strane kako bi se preduzeli koraci ka obavezujućem dogovoru.

 

Govoreći o regionu, Baerbock je dodala da se svi moraju suprotstaviti ugrožavanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Bosne i Hercegovine, jer to može da destabilizuje region.

 

- Moramo se suprotstaviti neprihvatljivim aktivnostima suprotstavljenim protiv teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH, jer je to ugrožavanje mira u cijelom regionu - rekla je Baerbock.

 

Ona je rekla da ova njemačka vlada želi da bude prisutna u regionu i da će imati specijalnog izaslanika, koji će biti njene "oči i uši" na Zapadnom Balkanu, kao i da Njemačka želi Srbiju i druge zemlje Zapadnog Balkana u EU-u, ali da se za to mora pridržavati zadataka na evropskom putu.

 

Ona je rekla da rat u Ukrajini nisu birale ni Srbija, ni Njemačka, već predsjednik Rusije Vladimir Putin, a da su mir i sloboda zajedničke vrijednosti i da onaj ko ih dijeli, sada ne može stajati po strani, te istakla da je u Njemačkoj primjećeno glasanje Srbije u Ujedinjenim nacijama o rezoluciji kojom je osuđena agresija Rusije.


Na pitanje da li će se distancirati od Putina, srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić je pitao od čega Srbija treba da se distancira i kakve veze ima sa sukobom u Ukrajini, čiji teritorijalni integritet poštuje i smatra napad na suverenu zemlju nedopustivim.

 

- Nismo to radili jer nekoga volimo ili ne volimo, već jer su to norme međunarodnog javnog prava - rekao je Vučić i dodao da od početka sukoba nije imao nikakve lične kontakte sa ruskim zvaničnicima.

 

Vučić je rekao i da je Njemačka ključni politički partner Srbije, te istakao da je sa Baerbock razgovarao o evropskom putu Srbije, zelenoj agendi i regionu.

 

Kako je istakao, po pitanju BiH rekao je da Srbija poštuje teritorijalni integritet te zemlje i entitet Republika Srpska unutar BiH, a da kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, i pored različitih stavova o tome da li je Kosovo nezavisno ili nije, sa Baerbock su se saglasili da probleme dvije strane treba da rješavaju dijalogom.