03
Decembar

Britanci traže Dejton 2, šalju i bataljon vojske u BiH

Published in Svijet

- Poslanici britanskog parlamenta založili su se da se organizuje nova mirovna konferencija o Bosni i Hercegovini – Dejton 2, prenose mediji u BiH.

 

Britanci traže Dejton 2, šalju i bataljon vojske u BiH

 

Kako navode, istovrmeno će se u BiH poslati i britanski vojnici, "kako bi se sprečila eskalacija".

 

"Mi možemo odmah – jednostrano – da pošaljemo bataljon vojnika. On se može staviti pod kapu EUFOR-a", poručio je Bob Stjuart, predstavnik Konzervativne stranke.

 

Ser Bernard Jenkin, još jedan od poslanika vladajućih Konzervativaca zatražio je da zvanični London odmah deluje u BiH, te podržao predlog Stjuarta da se organizuje Dejton 2.

 

Isti stav izneo je i predstavnik opozicione Laburističke stranke Toni Lojd.

 

Stjuart je imao duži, strastveni govor o BiH.

 

Istakao je da je u zemlji boravio kao oficir UNPROFOR-a i gledao nemoć, ali i jasnu nespremnost Zapada da reaguje.

 

"Tek kada se desio užasni zločin u Srebrenici, kada je počinjen genocid nad 8.372 muškarca i dečaka te zaštićene zone UN, reagovalii smo", rekao je on.

 

"Sada, kako se zlo ne bi ponovilo, predlažem sasvim konkretne mere", kazao je.

 

Šta su predložili?

 

"1. Moramo očuvati Dejton, dok nemamo nešto bolje;

 

2. Visokom predstavniku Kristijanu Šmitu, koji je danas ovde u Londonu, dati bezuslovnu i jaku našu podršku. Sve što možemo, moramo mu dati da zaustavi negativno kretanje BiH unazad.

 

3. Treba nam Dejton 2. U tom procesu moraju biti uključeni i mi, Velika Britanija, i SAD, ali i EU, Rusija, bosanski Srbi…

 

4. Moramo biti spremni da pošaljemo svoje vojnike kako bi spašavali živote, jer smo to i uradili ranije – istakao je Stjuart."

 

I on, kao i Alisia Kerns podsetili su da je Velika Britanija izgubila 57 svojih vojnika tokom misije u BiH. Ipak, istakao je da je britanska intervencija u BiH više nego nužna, prenosi SB.

 

(B92 Foto/Arhiv)

Istočna Bosna