27
Novembar

Holandija pooštrava mjere: Skoro sve zatvara se u 17 sati

Published in Svijet

Usljed rasta incidencije na skoro 900 i kritične situacije u klinikama - Holandija je trenutno jedna od najteže pogođenih zemalja u svijetu.

Vlada stoga dodatno pooštrava mjere - skoro sve se mora zatvoriti do 17 sati.

 

S obzirom na rapidno rastući broj infekcija i pacijenata na odjeljenjima intenzivne njege, Holandija uvodi mjere lockdowna.

 

Prodavnice, kulturne institucije, restorani i sportski klubovi svakog dana se moraju zatvoriti u 17 sati.

 

Premijer Mark Rutte najavio je da će se pooštrene mjere primjenjivati od nedjelje i da će biti na snazi tokom naredne tri sedmice.

 

Tako su postojeće mjere još jednom značajno pooštrene. Do sada su se prodavnice morale zatvarati u 18 sati, a restoranima je bilo dozvoljeno da rade dva sata duže.

 

- U Holandiji će sve biti zatvoreno od 17 sati - rekao je Rutte.

 

Supermarketi, kako je pojasnio, nisu obuhvaćeni ovom mjerom. Škole bi za sada trebale ostati otvorene.

 

Obaveza nošenja zaštitne maske i mjere držanja propisne udaljenosti su pooštrene u mnogim područjima života.

 

Holandija je u septembru ukinula gotovo sve mjere usmjerene smanjenju širenja infekcija koronavirusom.

 

Međutim, u oktobru su uvedena nova pravila i od tada se na ulicama brojnih gradova redovno održavaju protesti. Oni su u posljednje vrijeme praćeni nasilnim neredima tokom kojih je uhapšeno najmanje 176 osoba.

 

S obzirom na dodatna ograničenja zbog pandemije, policijske snage širom zemlje, kako je saopšteno, nalaze se u pripravnosti u slučaju izbijanja novih nasilnih protesta.

 

Nasilje je počelo prošlog petka u lučkom gradu Roterdamu, gdje je pet osoba povrijeđeno policijskim hicima.

 

Tokom demonstracija u brojnim gradovima, koji su potom uslijedili, demonstranti su policijske službenike gađali kamenjem i drugim predmetima, upotrebljavali pirotehničke naprave i izazivali ulične požare.

 

Sedmodnevna incidencija u Holandiji iznosi skoro 900, što je trenutno čini jednom od najugroženijih zemalja na svijetu. Situacija se posebno pogoršava u bolnicama, zbog sve većeg broja inficiranih sa teškim protokom bolesti.

 


 DW

Istočna Bosna