27
Novembar

PROTESTI U SRBIJI, BLOKIRANE CESTE: U NOVOM SADU POLICIJA HAPSILA DEMONSTRANTE

Published in Svijet

Nekoliko stotina Novosađana blokiralo je danas u popodnevnim satima Varadinski most, koji spaja Novi Sad i Petrovaradin, te je saobraćaj obustavljen na sat vremena, javlja Anadolu Agency.

 

Tokom blokade policijske snage su napravile kordon na mostu, pa je došlo do naguravanja s demonstrantima, a tom prilikom je, prema riječima organizatora ovog skupa, uhapšeno nekoliko učesnika blokade.

 

Posle završetka blokade Varadinskog mosta, učesnici blokade zaputili su se ka sjedištu Policijske uprave Novi Sad gde će zahtijevati puštanje privedenih aktivista.

Sličan protest održan je u Beogradu i još nekim gradovima u Srbiji.

Nezadovoljni zbog odredbi Zakona o eksproprijaciji, koji smatraju “legalizovanjem otimanja imovine građana”, aktivisti pokreta “Ekološki ustanak” i grupe građana “Kreni – pokreni”, za danas u 14 sati najavili su protest jednosatnom blokadom puteva u gradovima širom Srbije.

Zahtev aktivista i građana je povlačenje zakona o referendumu i o eksproprijaciji.

 
  • Zakon o referendumu treba biti izmijenjen u skladu sa prijedlozima i inicijativom koju je potpisalo preko 70.000 ljudi i tražimo hitno povlačenje Zakona o eksproprijaciji. To su dva naša strateška cilja – rečeno je u ranije objavljenom video saopćenju grupe građana “Kreni – pokreni”.

U najavi blokada puteva, učesnike su pozvali da ne ulaze u sukob sa policijom i pristalicama vlasti i “ne nasijedaju na provokacije”.

Prethodnih sedmica dio javnosti zahtijevao je povlačenje predloženih izmjena i dopuna Zakona o eksproprijaciji, smatrajući da on legalizuje prisilno otimanje imovine građana potrebne za sprovođenje državnih projekata. Najviše se zamjera kratkom roku od pet dana za koji korisnik treba da odluči da li pristaje na eksproprijaciju, a ukoliko ne pristane, može da pokrene spor pred Upravnim sudom što prema novom zakonu, upozoravaju aktivisti, ne bi odložilo izvršenje, tako da mu imovina može biti oduzeta bez obzira na volju.

Predstavnici vlasti objašnjavaju da je zakon izmijenjen kako bi se efikasnije sprovodili veliki projekti poput izgradnje auto-puteva, pruga i gasovoda.

Protest protiv izmjena Zakona o eksproprijaciji održan je i prije tri dana u Beogradu. Tada je najavljena blokada puteva ukoliko Skupština izmjene usvoji, što su njeni zastupnici jučer i učinili.

Zakon o referendumu i narodnoj inicijativi izglasan je u Skupštini prije dva dana, a najvažnijom izmjenom smatra se to što više ne važi cenzus od polovine upisanih birača u birački spisak za uspješan referendum.

Istočna Bosna