21
Juli

Biden nakon šest mjeseci predsjedničkog mandata: Amerika se vratila

Published in Svijet
Američki predsjednik Joe Biden obilježio je šest mjeseci predsjedničkog mandata i ponovio svoju odlučnost da se demokratijom suprotstavi onome što on smatra autokratskim zemljama poput Kine, prenosi KYODO.
 
 
"Trenutno smo u odlučujućem takmičenju za 21. stoljeće s Kinom i mnogim drugim zemljama", rekao je Biden na početku sastanka vlade održanog u Bijeloj kući, prenosi agencija Kyodo.
 
 
U svom obraćanju poručio je da mnoge od tih nacija vjeruju da je autokratija budućnost, a da demokratija ne može dostići taj nivo, jer stvari se kreću velikom brzinom, tehnološki i na druge načine te proces demokratije ne može uskladiti to na efikasan način kako bi postigli konsenzus i bili ukorak s vremenom. Međutim, Biden je u potpunosti odbacio te tvrdnje.
 
 
Od svoje inauguracije 20. januara Biden je radio na revitalizaciji dugogodišnjih savezničkih odnosa koje su, narušeni unilateralističkom politikom "Amerika na prvom mjestu", koju je zagovarao njegov prethodnik Donald Trump, pozivajući na potrebu za izgradnjom "pozicije snage" s drugim demokratijama, koje će se suprotstaviti zemljama poput Kine i Rusije.
 
 
Biden je također naglasio da Sjedinjene Države pomažu u procesu vakcinacije donacijama vakcina i nastoje podržati privredu drugih zemalja da rastu, napominjući da će to biti i u američkom interesu.
 
 
Za vrijeme samita G-7 Sjedinjene Države, Japan, Velika Britanija i druge zemlje članice složili su se pokrenuti novi infrastrukturni projekt za zemlje u razvoju kao alternativu kineskoj inicijativi Pojas i put, projekt za koji kritičari kažu da ima za cilj da zemlje uvuče dublje u ekonomsku orbitu Pekinga.
 
 
"Apsolutno jasno stavljam do znanja da je demokratija sposobnija i da se Amerika vratila", rekao je Biden na sastanku vlade, referirajući se na njegove napore da obnovi američko vodstvo na globalnom nivou.

Istočna Bosna