Phoca - Google AdSense Easy (2)

11
Juni

Njemačka skinula Bosnu i Hercegovinu s liste rizičnih zemalja

Published in Svijet

Njemačka je skinula Bosnu i Hercegovinu s liste rizičnih zemalja, odnosno liste zemalja s visokim rizikom od zaraze koronavirusom.

 

Institut Robert Koch je danas objavio 19 zemalja i regija koje se više ne smatraju rizičnim područjima zahvaljujući niskoj stopi zaraze koronavirusom.

 

Šta odluka znači za putnike?

 

Zemlje koje su uklonjene s liste rizika zaputovanja uključuju Armeniju, Austriju, Azerbejdžan, Bosnu i Hercegovinu, Kanadu, Kipar, Kosovo, Liban, Moldaviju, Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju, Srbiju, Ukrajinu i Sjedinjene Američke Države.

 

Neke regije u Portugalu, Norveškoj, Hrvatskoj, Grčkoj i Švicarskoj također se više ne smatraju rizičnim regijama.

 

Putnici koji ulaze u Njemačku avionom moraju prije polaska pokazati negativan rezultat testa, dokaz o vakcinaciji ili dokaz da su prebolovali koronavirus, bez obzira na to jesu li proveli vrijeme u rizičnom području, saopćeno je iz Instituta Robert Koch.

 

Odluka stupa na snagu 13. juna.

 

Ministar vanjskih poslova Njemačke Heiko Mass danas je rekao da na mnogim mjestima broj infekcija opada, a sve više i više građana se vakciniše.

 

"Nakon dugog perioda lockdowna možemo se radovati većoj normalnosti, a to se odnosi i na putovanja", rekao je Maas.

 

Za sada nije poznato da li će doći do izmjena za državljane BiH koji žele turistički ili iz nekog drugog razloga putovati u Njemačku s obzirom na to da se današnja odluka odnosi samo na putovanja za njemačke državljane.

 

 

 

Last modified on Petak, 11 Juni 2021 19:25