18
Decembar

UBIO JE ZAŠTITARA IVICU KANTORA, ODBIJENA ŽALBA: ESADU SALKIĆU 14 GODINA ZATVORA

Published in BiH

Vrhovni sud Federacije BiH odbio je žalbu odbrane i potvrdio presudu Kantonalnog suda u Tuzli kojom je Esad Salkić osuđen na 14 godina i dva mjeseca zatvora za ubistvo zaštitara Ivice Kantora, potvrđeno nam je iz Odjela za odnose s javnošću Vrhovnog suda. 

Ubistvo se dogodilo u noći 27. juna 2017. godine u blizini tuzlanskog šetališta Slana Banja. Sve je počelo verbalnom prepirkom između Kantora i Salkića u ugostiteljskom objektu “Sezam”.Kantor je nakon izvjesnog vremena izašao iz objekta, a Salkić mu je upućivao telefonske pozive, na koje se on nije obazirao.

 Kantor je potom ušao u Passat te krenuo prema glavnoj raskrsnici, a za njim se zaputio i Salkić. Kantor je u jednom trenutku zaustavio automobil i izašao, nakon čega je Salkić izvukao pištolj, koji je držao za pojasom, te ispalio tri hica u Kantora, jedan u stomak te dva u predjelu vrata i leđa, nakon čega je Kantor pao na zemlju.

Salkić je nakon toga Kantoru ispalio preostala tri metka u potiljak.

Tokom izricanja prvostepene presude, istaknuto je da se Salkić osuđuje na 14 godina zatvora zbog krivičnog djela ubistvo te na tri mjeseca zbog nedozvoljene nabavke i posjedovanja poluautomatskog pištolja “crvena zastava”, čime je kazna preinačena u jedinstvenu u trajanju od 14 godina i dva mjeseca.

Salkić je već osuđivan za ubistvo, i to prije agresije na BiH, na devet godina. To ga nije omelo da radi u zaštitarskoj agenciji, u kojoj je radio i Kantor. Kobne noći, on je pucao u svog dugogodišnjeg prijatelja, piše Avaz.

Kantor je 2009. teško ranjen hicima iz automatske puške ispred Doma mladih u Tuzli, a do pucnjave je došlo kad se Golf 2 zaustavio ispred ovog objekta. Dvije osobe, odranije poznate policiji, pucale su iz automatske puške, nakon čega su se udaljile sa mjesta događaja. Kantor je tom prilikom zadobio više prostrelnih rana, a ljekari su se danima borili za njegov život. 

Nakon toga se nastavio baviti zaštitarskim poslom.(hayat / Foto: Arhiv)

Istočna Bosna