29
Novembar

Amar koji je u stravičnoj nesreći skrivio smrt Lejle saznao kaznu

Published in BiH
Osim zatvorske kazne, Kovačiju je izrečena i mjera zabrane upravljanja motornim vozilom B kategorije u trajanju od tri godine
 
lejla guso
 
Kantonalni sud u Mostaru donio je nepravomoćnu presudu kojom je Amara Kovačija iz Mostara osudio na četiri i po godine zatvora zbog izazivanja saobraćajne nesreće u kojoj je poginula 27-godišnja Lejla Gušo iz Mostara, a tri osobe su teško povrijeđene.
 
 
Kovačija je mostarsko Tužilaštvo optužilo da je 11. septembra 2015. godine, oko ponoći, bez položenog vozačkog ispita i sa 1,35 promila alkohola u krvi , na magistralnom putu M-17 u nenaseljenom mjestu Bijela upravljao “audijem 80” vlasništvo R. M.
 
 
Grubo kršeći sva saobraćajna pravila na cesti kojom je dopušteno voziti 80 kilometara na sat, preko pune linije prije tunela je krenuo u pretjecanje kolone automobila, pa je u zavoju došlo do zanošenja te udara u ivičnjak, zid tunela i brdo, potom prevrtanja na krov, pa opet udara u teretnjak koji je dolazio iz suprotnog smjera, piše Faktor.
 
 
– Krećući se po suhom kolovozu preko vijadukta iz smjera Sarajeva prema Mostaru, prouzrokovao je saobraćajnu nesreću u kojoj su tom prilikom, A. S., A. B. i N. B. zadobili teške tjelesne povrede, dok je L. G. usljed zadobijenih povreda preminula 12. septembra 2015. godine u bolnici u Mostaru. Optuženi je, dakle, s umišljajem, kao učesnik u saobraćaju, ne pridržavajući se saobraćajnih propisa ugrozio javni saobraćaj i doveo u opasnost život ljudi, uslijed čega je prouzrokovao smrt jedne osobe i teške tjelesne povrede kod tri osobe – navodi se u optužnici, odnosno presudi.
 
 
Osim zatvorske kazne, Kovačiju je izrečena i mjera zabrane upravljanja motornim vozilom B kategorije u trajanju od tri godine, računajući od pravomoćnosti presude.
 
 
– Po dobijanju pismenog otpravka presude, Tužilašrvo će odlučiti o eventualnom ulaganju žalbe na ovu presudu – saopćili su iz Tužilaštva HNK.
 
IB.com/Fokus.ba
 

Istočna Bosna