08
Novembar

Kako je pala ekipa u Range Roveru: Policija čekala da Jovičić donese kanister

Published in BiH

Dakić i Bartula jučer ujutro su ispitani u sarajevskoj policiji, nakon čega je Bartula pušten, a Dakić proslijeđen Tužilaštvu KS. Range Rover se ne vidi na snimcima

 

Od trojice preksinoć uhapšenih u Rogatici u akciji MUP-a Republike Srpske, sarajevske policije i SIPA-e, Tužilaštvo KS je na 24 sata zadržalo samo Slavena Dakića zvanog Žućo (30) iz Istočne Ilidže, kojeg terete za krivično djelo teške krađe, piše Dnevni avaz.

 

Rade Bartula (51) sa Sokoca i Zoran Jovičić (54) iz Rogatice pušteni su na slobodu nakon što su saslušani u SIPA-i i sarajevskoj policiji. Oni su u fokus istrage o ubistvima sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića došli kao osobe koje se povezuju s autokriminalom.

 

Dakić i Bartula su u crnom Range Roveru koji je 12. septembra ukraden u Sarajevu, krenuli prema Rogatici, da bi navodno premjestili ukradeni terenac. Na vozilu su bile, kako je Dnevnom avazu otkrio izvor blizak istrazi, ukradene registarske oznake. Što je primijetila jedna od patrola. Obaviješteni su i istražitelji SIPA-e, koji su se uključili u praćenje Range Rovera, jer ih je interesiralo kuda su se osumnjičeni uputili.

 

U međuvremenu su organizirane patrole koje su trebale prepriječiti put Range Roveru. No, u vozilu kojim je upravljao Dakić, a na mjestu suvozača navodno se nalazio Bartula, ponestajalo je goriva.

 

Dakić je nakon toga pozvao Jovičića, svog prijatelja iz Rogatice. Da ponese kanister nafte te da im krene u susret da bi natočili gorivo. U momentu kada se Jovičić približio, policajci su ih savladali i pohapsili. Nakon toga odveli su ih u Policijsku stanicu u Rogaticu, a potom u prostorije SIPA-e u Lukavici, gdje su ispitani.

 

Dakić i Bartula jučer ujutro su ispitani u sarajevskoj policiji, nakon čega je Bartula pušten. Dakić je proslijeđen Tužilaštvu KS.

 

Slaven Dakić zvani Žućo (lijevo) prilikom privođenja

 

Policijski izvori navode da je automobil Range Rover u vezu s ubistvom policajaca doveo jedan od svjedoka s mjesta zločina. No, s druge strane na snimcima videonadzora vide se crni Golf 5 i terenac Rexton s policijskim blinkerima u prednjem donjem djelu.

 

Range Rover prevezen je u krug SIPA-e, gdje će biti vještačen.

 

VEĆINA PRIVEDENIH IZ SLUČAJA “VOLAN”


Dakić je jedan od optuženih u predmetu “Volan”. Radi se o najvećoj akciji na suzbijanju automafije, a u kojoj je optužen i Srećko Trifković. Trifkoviću je ranije određen pritvor zbog sumnje da se može dovesti u vezu s ubistvom policajaca. Inače, ova optužnica tretira 27 automafijaša. Većina je ispitani na okolnosti ubistva policajaca. Njihovo suđenje počet će u ponedjeljak.

 

Podsjećamo, danas je na Sokocu lišen slobode i Branislav Gordić, također iz “ekipe Volan”.

 

Balijagić-Džuho: Dakić nema veze s ubistvom policajaca

 

Belma Balijagić-Džuho, advokatica uhapšenog Dakića, izjavila je da je prisustvovala ispitivanju njenog branjenika u Tužilaštvu Kantona Sarajevo. Ustvrdila je da mu se na teret stavlja krivično djelo teške krađe. Prema riječima Balijagić-Džuho, ono što je njoj rečeno u Tužilaštvu KS i prema osnovama sumnje, Dakić nema veze s uhapšenim Srećkom Trifkovićem niti se njegovo hapšenje može dovesti u vezu s ubistvom sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića.

 

– Oni su mi rekli (Tužilaštvo KS) da je ovo sasvim novi predmet i da nema veze s uhapšenim Srećkom Trifkovićem – kazala je Balijagić-Džuho.

IB.com/avaz

Last modified on četvrtak, 08 Novembar 2018 08:14

Istočna Bosna