13
April

Sabor Islamske zajednice podržao usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici

Published in BiH

Sabor Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini na današnjoj sjednici u Sarajevu podržao je inicijativu za usvajanje Rezolucije u Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda kojom se 11. juli određuje kao Međunarodni dan sjećanja i komemoracije genocida u Srebrenici 1995. godine.


Sabornici su u Izjavi o podršci inicijativi za usvajanje Rezolucije u Generalnoj skupštini UN-a ocijenili da se usvajanjem ovakve rezolucije na najvišem međunarodnom nivou jača međunarodno pravo i prevenira ponavljanje sistemskog kršenja Međunarodnog krivičnog prava i zločina genocida.


Sabor Islamske zajednice vjeruje da usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici stvara pretpostavke za stabilan i trajan mir u svijetu, naročito u našem regionu, kao i osnovu za izgradnju povjerenja na principima istine i pravde.

 

Sa sjednice je poručeno i da Sabor očekuje da se ova izjava ne politizira zlonamjerno i ne tumači kao pokušaj nametanja kolektivne krivice bilo kome.


U okviru današnjeg zasijedanja sabornicima se obratio i reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović, koji je negativne reakcije na usvajanje predložene rezolucije u Ujedinjenim nacijama ocijenio nerazumnim.
- Mislim da svi mi i međunarodna zajednica imamo razloga za zabrinutost kada od najviših državnih zvaničnika u Bosni i Hercegovini i Srbiji čujemo prijetnje nasiljem i ratom ako se usvoji rezolucija koja nema političke implikacije, niti nameće kolektivnu krivnju bilo kome. Očekivano usvajanje Rezolucije će postaviti temelje očuvanja istine o genocidu u Bosni i Hercegovin, te ponovne izgradnje povjerenja i mira na temeljima istine i pravde - poručio je reisu-l-ulema.

Istočna Bosna