01
Mart

Memorijalni centar Srebrenica: Obilježen Dan nezavisnosti BiH

Published in BiH

Brojni sugrađani, članovi porodica ubijenih i mnogobrojni prijatelji iz različitih gradova naše zemlje, uključujući Travnik, Prijedor, Maglaj, Sarajevo, Tešanj, Zenicu, Tuzlu, danas su u Memorijalnom centru prisustvovali obilježavanju praznika naše domovine, Dana nezavisnosti.

 

Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari danas je obilježen 1. mart.

 

Učenjem Fatihe, kao i ranijih godina, odata je počast žrtvama genocida i položeni su vijenci na kamen temeljac u mezarju.

 

Učinili su to članovi udruženja koja okupljaju preživjele žrtve genocida, predstavnici Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari, delegacije sa svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini, predstavnici Samostalnog sindikata PPDIVUT BiH, djeca iz HO MFS EMMAUS Srebrenica, udruženja, te mnogobrojni građani.

 

Hamdija Fejzić, predsjednik Upravnog odbora Memorijalnog centra Srebrenica, istakao je važnost obilježavanja 1. marta - Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

 

- Svim građanima Bosne i Hercegovine čestitam Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Ovo je jedan od najznačajnijih datuma u historiji naše domovine. Skupo smo platili nezavisnost Bosne i Hercegovine. Za bosanski san dati su mnogi životi. Zbog toga Bosna i Hercegovina ne smije biti predmet trgovine bilo koje politike. One snage koje su poražene na referendumu 1992. godine su i dalje prisutne i žele promijeniti istinu, a istina je da je Bosna i Hercegovina napadnuta 1992., istina je da je u Srebrenici počinjen genocid. Istina je da mi danas ovdje na Drini obilježavamo Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Živjela Bosna i Hercegovina - istakao je Fejzić.

 

Kako je saopćeno iz Memorijalnog centra, Fejzić je podsjetio na prošlost i one koji su svoje živote položili za slobodu Bosne i Hercegovine, te istakao da je budućnost ove zemlje obaveza svih nas koji u njoj živimo i smatramo je domovinom.

 

Osim mnogih udruženja koja su i ove godine prisustvovala obilježavanju Dana nezavisnosti, udruženje Prijatelji Travnik za Srebrenicu i udruženje iz Čarakova su doveli i 150 učenika devetih razreda koji će obići sve sadržaje Memorijalnog centra i poslušati historijski čas kustosa Centra.

 

- Poruka koju svake godine šalju iz Memorijalnog centra Srebrenica na Dan nezavisnosti nije izostala ni ovaj put – sjećati se važnosti zajedništva, tolerancije i poštovanja različitosti u našem društvu jer samo zajedno, s poštovanjem prema svim ljudima i njihovim pravima, možemo graditi bolju budućnost za sve nas - navedeno je u saopćenju.

 

Last modified on petak, 01 Mart 2024 15:02

Istočna Bosna