26
Novembar

Salkić: Izvođači subotnjeg performansa u Banjoj Luci su htjeli zloupotrijebiti Dan državnosti BiH

Published in BiH

Zastupnik u Narodnoj skupštini RS-a Ramiz Salkić osvrnuo se na svojoj Facebook stranici na obilježavanje Dana državnosti u našoj domovini dotakavši se "performansa" "Trojke" u Banjoj Luci kazavši kako su oni pokušali iskoristiti Dan državnosti da bi skrenuli pažnju sa svojih pogubnih političkih ustupaka.

 

- U subotu smo širom Bosne i Hercegovine, pa i u entitetu čija vlast ne priznaje državne praznike, dostojanstveno obilježili Dan državnosti Bosne i Hercegovine, onako kako to već godinama radimo nakon povratka na naša ognjišta.

 

Istinske bh. patriote su u Janji, Zvorniku, Bratuncu, Srebrenici, Vlasenici, Doboju, Prijedoru, Nevesinju i drugim mjestima širom entiteta RS prigodnim programima obilježili Dan državnosti Bosne i Hercegovine - navodi Salkić i nastavlja:

 

- S druge strane, neki su pokušali insceniranim marketinškim performansom u Banjoj Luci zloupotrijebiti Dan državnosti Bosne i Hercegovine kako bi skrenuli pažnju javnosti sa pogubnih političkih ustupaka koje su davali u proteklim mjesecima. Svojim sebičnim performansom su zapravo otvorili proces koji može rezultirati dodatnim ugrožavanjem sloboda i prava Bošnjaka u ovom bh. entitetu.


Naglašava da bosanskohercegovačke patriote već godinama obilježavaju Dan državnosti širom entiteta RS, pa i u Banjoj Luci, što je po prvi put zabranjeno "nakon što su izvođači subotnjeg performansa došli na vlast".

 

Podvala Bošnjacima

 

- Pokušaj uvjeravanja javnosti da su se bivši pripadnici Vojske RS-a "spontano" okupili ispred kancelarije SDP-a u Banjoj Luci jer im jako smeta kafa šefova stranaka "Trojke" uvreda je inteligencije građana, ali je ujedno i otvaranje prostora i normaliziranje zabrane obilježavanja državnih praznika na prostoru ovog bh. entiteta.

 

Verbalno se sukobljavati sa bivšim pripadnicima tzv. Vojske RS-a, a u isto vrijeme ispijati kafe sa osobom za koju se u NSRS-u ustvrdilo da je sin kuma osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića, što on nikada nije demantovao, vrhunac je licemjerstva i potvrda pokušaja podvale Bošnjacima organizacijom takvom bizarnog performansa - navodi Salkić.

 

Ukazuje da ovakvi pokušaji neće skrenuti pažnju sa ustupaka koje su stranke "Trojke" već dale i koje tek planiraju dati koalicionim partnerima sa kojima su formirali vlast na državnom nivou, ali i u entitetu RS, "zbog kojih ih javnost sasvim opravdano smatra izdajnicima".

 

- Subotnjim insceniranim događajem samo je dodatno otežan položaj Bošnjaka u entitetu RS, što šefove "Trojke" očigledno ne zanima previše. Podsjećam javnost da su zastupnici "Trojke", pored ustupaka na državnom nivou, glasali i za izbor entitetske vlasti koja je zabranila obilježavanje Dana državnosti Bosne i Hercegovine u Banjoj Luci, uprkos činjenici da su u svom programu najavili nastavak secesionističke politike, te da su i danas dio te vlasti.

 

Također podsjećam javnost da su zastupnici iz stranaka "Trojke" u NSRS-u omogućili izbor četiri SNSD-ova delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine čime su Miloradu Dodiku isporučili ključeve državne vlasti. Za sudiju Ustavnog suda RS-a su izabrali čovjeka koji je bio prvi saradnik ratnih zločinaca Radovana Karadžića - navodi Salkić.


Kaže da je takvim podaničkim odnosom prema Miloradu Dodiku uništen Pokret za državu, koji je nastao kao izraz iskrene želje bosanskohercegovačkih patriota za jedinstvenim nastupom u entitetu RS.

 

Zagrljeni u laktaškoj destileriji

 

- Tu iskrenu želju su pojedinci zloupotrijebili i prodali interese patriota, a prije svih Bošnjaka, za pozicije u vlasti. Dok nisu zauzeli te pozicije, tvrdili su, zagrljeni u laktaškoj destileriji, da se Dodik promijenio, da je spreman zauzeti proevropski kurs, da prethodnici nisu znali sa njim i da je njegova ratnohuškačka politika samo reakcija na provokacije Bošnjaka, te da ne treba zatezati odnose sa njim odbijanjem ustupanja "tamo neke njive", kako su opisivali imovinu države Bosne i Hercegovine.

 

Šutjeli su na psovanje genocida i na napade na bošnjačke povratnike. Istovremeno je isti taj Dodik intenzivirao secesionističke aktivnosti i uskraćivanje prava Bošnjacima. "Potpuno drugačiji pregovarači" su uspjeli ispregovarati svoje pozicije, a sve ostalo su prepustili koalicionim partnerima - rekao je Salkić i poručio:

 

- Mi ćemo nastaviti da obilježavamo Dan državnosti Bosne i Hercegovine širom entiteta RS, onako kako smo to godinama radili i kako to priliči ovom državnom prazniku, bez jeftinih performansa podređenih skupljanju još jeftinijih političkih poena koji samo nanose štetu bošnjačkim povratnicima.

Istočna Bosna