11
Septembar

Zašto u BiH nema optužnica za opsade zaštićenih zona UN-a: Sarajeva, Goražda, Bihaća, Tuzle, Srebrenice i Žepe

Published in BiH

Nakon pisma generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija, udruženja žrtava nekada zaštićenih enklava Ujedinjenih nacija u BiH, kao što su i najavila na protestima u Goraždu i Sarajevu,obratila su se glavnom tužitelju Serge Brammertzu u Međunarodnom rezidualnom mehanizmu za krivične sudove, i Brian Aggeleru, šefu Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, od kojih su zatražili formiranje međunarodne komisije koja će objektivno provesti istragu i utvrditi zašto u Bosni i Hercegovini nema optužnica za opsade zaštićenih zona Ujedinjenih nacija – Sarajeva, Goražda, Bihaća, Tuzle, Srebrenice i Žepe, od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma do danas.

U svom pismu udruženja traže da Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove i OSCE iniciraju i formiraju međunarodnu komisiju koju bi predvodila Joanna, odnosno bivši tužitelji Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju /Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove.

Izražavajući podršku dosadašnjim izvještajima MKSJ /MICT Vijeću sigurnosti, udruženja podržavaju i da se u okviru Ujedinjenih nacija otvori rasprava s prijedlogom mjera i radnji, a u povodu izvještaja MKSJ/MICT upućenih Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija, i opstrukcija i blokada koje se kontinuirano realiziraju posebno u ostvarenju regionalne saradnje u državama bivše SFRJ. U pismu Brametzu i Ageleru udruženja navode da su pozvali i generalnog sekretara UN-a da se uključi u raspravu, ali i Evropsku uniju i OHR u Bosni i Hercegovini.

Uz pismo Bramerzu i Aggeleru udruženja su priložila pismo koje su uputili generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija i zahtjeve koje su iznijeli na dva javna protesta, u Goraždu i u Sarajevu pred Tužilaštvom i Sudom Bosne i Hercegovine. Među njima su i zahtjevi za ostavku/smjenu glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH i blokiranje sredstava iz evropskih fondova za rad Tužiteljstva i Suda BiH.

- Krivično procesuiranje odgovornih za opsade zaštićenih zona Ujedinjenih nacija je prioritet i smatramo da sve dok se ne sankcioniraju odgovorni, da su Tužiteljstvo i Sud BiH izgubilli svaki kredibilitet. Mi, žrtve, nemamo povjerenje u rad Tužiteljstva i Suda Bosne i Hercegovine.

Molimo Vas da što prije formirate međunarodnu komisiju i da u svojim sljedećim izvještajima Ujedinjenim nacijama i drugim međunarodnim subjektima potencirate i naglasite da se zločini prema zaštićenim zonama Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini nisu procesuirali od Dejtonskog mirovnog sporazuma – navodi se na kraju pisma.

Pismo potpisuju Fondacija „Istina za Goražde“. Udruženje žrtava i svjedoka genocida, Udruženje ubijene djece, Udruženje Pokret „Majke enklava Srebrenice i Žepe“, Savez udruženja logoraša Unsko-Sanskog kantona „Dr Irfan Ljubijankić“, Udruženje logoraša „Goražde“ i Udruženje civilnih žrtava rata BPK.

Istočna Bosna