13
Juli

Lendo: Bošnjaci u entitetu RS žive u strahu i izloženi su stalnim prijetnjama i uvredama

Published in BiH
Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Refik Lendo je povodom hapšenja Mirsada Omerovića u Srebrenici, kazao da su Bošnjacima u entitetu Republika Srpska uskraćena brojna prava i izloženi su sistemskoj diskriminaciji.
 
- Hapšenje Mirsada Omerovića je klasičan primjer prijetnje i zastrašivanja od vlasti. Ovo je „upozorenje“ da će svaki Bošnjak koji izrazi stav i mišljenje koje ne odgovara vlastima u entitetu RS biti uhapšen i zatvoren – kazao je Lendo.
 
Dodao je da je s dubokom zabrinutošću primio vijest o hapšenju Omerovića u Srebrenici od pripadnika MUP RS-a.
 
Podsjetio je da je Omerović, bivši logoraš, reagovao na društvenoj mreži radi održavanja sramotnog koncerta u krugu crkve u Srebrenici na dan dženaze žrtvama i godišnjicu genocida u Srebrenici.
 
Lendo je pored ostalog obrazložio da Omerović u svojoj objavi nije pozivao, nije poticao i nije izazivao nikakvo nasilje niti je pozivao na bilo kakvo ugrožavanje religijskog objekta.
 
S druge strane, podsjetio je, vlasti entiteta RS nikada nisu pronašle učinioce brojnih krivičnih djela prijetnje, napada i ugrožavanja života i imovine Bošnjaka povratnika u entitet RS.
 
- Bošnjaci u entitetu RS žive u strahu. Izloženi su stalnim prijetnjama i uvredama, a sada im se pokušava zaprijetiti hapšenjem ako o tome odluče javno progovoriti – rekao je Lendo, saopćeno je iz Kabineta potpredsjednika FBiH.

Istočna Bosna