02
Juli

Službeni glasnik RS-a sada mora objaviti Schmidtovu odluku o poništenju odluke RS-a da ne objavljuje njegove odluke

Published in BiH

Visoki predstavnik Christian Schmidt poništio je odluku i izmjene Zakona koje je nedavno donijela Narodna skupština Republike Srpske. Odluke šefa OHR-a stupaju na snagu odmah, a vlast u RS-u mora, ako ne želi kršiti Krivični zakon, objaviti odluke i primjenjivati ih.

 

"Ova Odluka stupa na snagu odmah po objavljivanju na službenoj internetskoj stranici Ureda visokog predstavnika.


Ova Odluka se objavljuje na službenoj internetskoj stranici Ureda visokog predstavnika i odmah se objavljuje u Službenom glasniku Bosne i Hercegovine i Službenom glasniku Republike Srpske", navedeno je u objavi 1. jula.

 

Schmidt je, dakle, obustavio zakonodavni postupak donošenja Zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa Republike Srpske, koji je Narodna skupština Republike Srpske izglasala na svojoj sjednici održanoj 21. juna 2023. godine.

 

Svi akti i proceduralni koraci doneseni odnosno okončani u okviru zakonodavnog postupka donošenja Zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa Republike Srpske su proglašeni ništavnim ab initio i ne proizvode nikakav pravni učinak.

 

Schmidt je tako donio odluku da sva nadležna tijela i službene osobe su dužne obustaviti donošenje akata, te sve druge radnje i aktivnosti koje imaju za cilj da na bilo koji način omoguće stupanje na snagu ili primjenu Zakona iz članka 1. ove Odluke, uključujući i proglašenje navedenog Zakona i njegovo objavljivanje u “Službenom glasniku Republike Srpske”.

 

A ako ne postupe po odluci visokog predstavnika suočit će se s Krivičnim zakonom BiH.

 

"Donošenje akata, te sve druge radnje i aktivnosti spomenute u članku 2. ove Odluke, odnosno primjena na bilo koji način Zakona iz članka 1. ove Odluke spadaju u područje primjene odredbi članka 2. Zakona o izmjenama i dopunama Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine i članka 203a (Neizvršavanje odluka visokog predstavnika) Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine i mogu stoga biti predmet kaznenog progona", navedeno je.

 

Kompletnu odluku kojom se sprečava stupanje na snagu Zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa Republike Srpske možete pronaći ovdje.

 

Podsjetimo, Narodna skupština RS-a je krajem juna usvojila izmjene Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa RS-a, po hitnom postupku čime se propisuje da "prestaje obaveza da se u Službenom glasniku Republike Srpske objavljuju propisi i drugi akti koje u okviru svoje nadležnosti donosi visoki predstavnik u BiH."

Istočna Bosna