08
Juni

Kurti: Nećemo ZSO koji imitira RS u BiH

Published in BiH
Premijer Kosova Albin Kurti rekao je da će konkretizirati svoju viziju za nacrt Statuta Zajednice srpskih općina tek kada se postigne dogovor o njezinim ključnim principima, prenosi Kosovo online. 

Kurti je na današnjoj plenarnoj sjednici Skupštine Kosova rekao da ne može da napiše Statut Asocijacije, pa da se tek zatim traži kompromis o njemu.

"Mogu da produbim svoju viziju statuta Udruženja, ali produbljivanje podrazumijeva načelnu kompatibilnost. Dakle, kada se u principu dogovorimo, uključujući i one stupove koje ste spomenuli da sam u principu rekao, onda možemo slobodno produbiti tekst. Ali ne možemo da pišemo alternativne tekstove, između kojih se može naći aritmetički prosjek, a da se jednom u principu ne dogovorimo", rekao je Kurti.

Rekao je da je na posljednjem sastanku u dijalogu na visokoj razini u Bruxelesu 2. svibnja predstavio svoj viziju Zajednice srpskih općina na osnovu onoga što je, kako je dodao, navedeno u članu 7 Osnovnog sporazuma o normalizaciji i poručio da se detaljima može govoriti tek kada se postigne načelni dogovor.

On je ponovio svoje neslaganje s nacrtom Statuta ZSO, koji je sastavio Upravljački tim, koji je kosovska vlada raspustila.

Kurti je rekao da je viziju Statuta ZSO koji je iznio u Bruxelesu zasnovana na hrvatskom modelu za nacionalne manjine.

"Moja vlada se nije složila sa nacrtom Upravljačkog tima jer je on po sadržaju i formi imitirao Republiku Srpsku u Bosni i Hercegovini. Shodno tome, predložio sam nacrt vizije za provođenje člana 7 Osnovnog sporazuma i u vezi sa članom 10, za šta nisam dobio odobrenje prvo druge strane, a potom i zvaničnog Brisela, koji ovo pitanje i dalje smatra otvorenim. Od sada možemo da razgovaramo u okviru briselskog dijaloga o primjeni člana 7 Sporazuma prema mojoj viziji predstavljenoj u Briselu, koja predstavlja slovo i duh Ustava naše Republike, transatlantski konsenzus demokratskih vrijednosti“, dodao je on.

Istočna Bosna