06
Juni

Izricanje presude za zločine u Janji 8. juna u Sudu BiH

Published in BiH

Pred Sudom Bosne i Hercegovine u četvrtak, 8. juna, zakazano je izricanje prvostepene presude za zločine u Janji od 1992. do 1994. godine, za koje je optuženo osam nekadašnjih pripadnika policije.

 

Nakon sedam godina postupka za progon i mučenje bošnjačkog stanovništva u Janji, optuženi su Milan Đokić Žarko Milanović, Mladen Krajišnik, Branislav Trišić, Zoran Tanasić, Savo Mršić, Milivoje Čobić i Milan Marković. Prema optužnici, Đokić je bio komandir policije u Janji, a ostali optuženi policajci.

 

Oni se, između ostalog, terete za učešće u nezakonitom privođenju, maltretiranju, premlaćivanju i ubistvima civilnog bošnjačkog stanovništva na području Janje.

 

Suđenje u tom predmetu počelo je u junu 2016. godine. Sud je ranije donio rješenje o obustavi postupka protiv Vlade Stjepanovića i Ljubiše Ikića zbog smrti optuženih, dok je u odnosu na Zorana Bogdanovića postupak odvojen zbog zdravstvenog stanja.

 

Ove sedmice suđenje će se nastaviti i za zločine počinjene u Rudom, Zvorniku, Orašju, Višegradu i Bosanskom Novom, javlja BIRN BiH.

Last modified on utorak, 06 Juni 2023 21:10

Istočna Bosna