Berači u jutranjim satima dolaze u berbu, a neki od njih ostaju i tokom cijelog dana. Dugogodišnji uposlenik na Guberu Milorad Kolović kaže da nije zapamtio veći broj berača kao ove godine.

 

- Berača je bilo iz Brčkog, Zvornika i Kravice, nema odakle ne dolaze da beru srebreničke borovnice. Kažu da borovnice nije lako brati, a kilogram prodaju od 15 KM pa nadalje. Nažalost, dosta njih borovnice beru češljanjem, a to ne bi smjeli raditi. Češljanjem se kida list te bi sljedeće godine urod mogao biti slab - upozorava Kolović.

 

Ističe da neki na Guberu, gdje je nadmorska visina 560 metara kvadratnih, naberu i 10 kilograma borovnica dnevno.

 

- Nevjerovatno je koliko je berača ove godine koji se bore da zarade prodajom borovnica. Većina dobija narudžbe za određene količine i sigurni su da će nabrane borovnice i prodati - dodaje Kolović.

 

Šef kabineta načelnika Općine Srebrenica Vladan Milovanović kaže da tim koji je formirala Vlada RS-a radi u kontinutetu na implementaciji projekta revalitizacije Banje Guber.

 

- Tim radi intenzivno na tim aktivnostima, a uključeni su svi relevantni faktori u projekt. U narednom periodu ćemo imati konkretne korake - potvrdio je Feni Milovanović.

 

Izgradnjom banje Guber, Srebrenica može postati izvanredna turistička destinacija, a stvorit će se uvjeti i za otvaranje novih radnih mjesta.