11
Juni

Referendum o opozivu načelnika Višegrada Mladena Đurevića u nedjelju

Published in BiH

Inicijativu o opozivu skupštinska većina od 11 odbornika iz sedam stranaka, usvojila je 4. maja, a osmi dan od objavljivanja opoziva u službenom glasniku općine Višegrad počeo je teći rok od 30 dana za održavanje referenduma.

 

Referendum o opozivu načelnika opštnine Višegrad Mladena Đurevića (SNSD) zakazan je za nedjelju 12. juna.

 

Predsjednik Skupštine opštine (SO) Višegrad Muamer Sofović (NiP) podsjeća da je inicijativu o opozivu skupštinska većina od 11 odbornika iz sedam stranaka, usvojila 4. maja, a osmi dan od objavljivanja opoziva u službenom glasniku općine Višegrad počeo je teći rok od 30 dana za održavanje referenduma.

 

– On je zakazan za nedjelju 12. juna gdje ćemo odlučivati da li smo za opoziv načelnika ili protiv. Danas je OIK preuzeo biračke spiskove od CIK-a, a pravo glasa ima 10.700 birača. Biračka mjesta nećemo otvarati ni u Goraždu ni u ostatku Federacije BiH već ćemo Bošnjacima koji se nalaze na tim teritorijama omogućiti da glasaju u Višegradu – pojasnio je Sofović.

 

Podsjeća da je opoziv načelniku Mladenu Đureviću izglasan zbog nemogućnosti saradnje s njim, nepoštivanja zakona, Statuta opštine i Poslovnika o radu Skupštine opštine

 

– To je načelnik koji je pobjedio i 2016. godine i koji je doveo Višegrad u status izrazito nerazvijene opštine što on nikad nije bio. Višegrad tone i veliki broj građana je odselio o čemu svjedoči i samo jedan podatak, u odnosu na 2020. godinu kada smo imali općinske izbore i sada 840 glasača je manje na biračkom spisku. Dakle, za dvije godine to je skoro 10 posto biračkog tijela, što je nevjerovatno. Taj čovjek nije imao nijednu investiciju u Višegradu ili novo radno mjesto, i “igrao” je na tu neku nacionalističku retoriku, a i sada je cijelu kampanju prebacio na ove stranke gdje sam i ja kao predsjednik SO i tvrdi da sam ja organizator svega – ističe Sofović.

 

Naglasio je da je sve spremno za održavanje referenduma uz poziv građanima koji imaju pravo glasa u Višegradu da izađu na referendum i da se izjasne da li su “za” ili “protiv” opoziva načelnika Mladena Đurevića.

Istočna Bosna